Spitalul Clinic de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” din Sibiu a lansat o serie de podcasturi, primul episod fiind dedicat Lilianei Opincariu, asistentă șefă cu peste două decenii de experiență în îngrijirea pacienților psihiatrici.
Originară din satul Tălmăcel, Liliana Opincariu lucrează de mai bine de 20 de ani în secția de pacienți cronici a spitalului, unde creează împreună cu echipa sa un mediu cât mai apropiat de cel familial pentru bolnavii internați pe termen lung.
„Mi-au plăcut întotdeauna oamenii în halat alb. Iubesc halatul alb. Nu există nici o meserie, după părerea mea, la fel ca meseria de asistent medical”, mărturisește Liliana în podcast. Ea subliniază că un asistent medical „trebuie să fie dedicat și un exemplu pentru cei pe care îi întâlnește.”
După 22 de ani în profesie, asistenta șefă observă o îmbunătățire semnificativă a condițiilor: „E foarte bine acum, față de acum 20 de ani. Au fost vremuri în care nu erau bani pentru mâncare, erau foarte puține materiale sanitare. Acum chiar nu putem să ne mai plângem de ceva anume”.
În secția de bolnavi cronici unde lucrează, atmosfera este „ca într-o familie”, iar mulți pacienți îi strigă pe asistenți „mamă” sau „tată”. Aproximativ 70% dintre pacienții pe care îi îngrijește sunt internați încă de când s-a angajat ea la spital.
Liliana Opincariu combate și stigma asociată bolilor psihice: „Spre deosebire de celelalte spitale, sunt aceiași pacienți, doar că au altă patologie. Nu sunt oameni diferiți și trebuie să-i tratăm la fel.”
Unul dintre cele mai emoționante momente din cariera sa a fost când, revenind din concediu, pacienții au aplaudat-o în momentul în care a intrat cu mașina în curtea secției. „Este un sentiment pe care nu o să-l uit niciodată”, povestește ea.
Asistenta atribuie succesul său profesional echipei unite din care face parte și apreciează munca colegilor în îngrijirea pacienților.
Lansarea podcastului coincide cu ziua asistenților medicali, ocazie cu care spitalul transmite felicitări tuturor profesioniștilor din această categorie.