Majoritatea românilor, mulțumiți de comasarea alegerilor. Doar o treime agreează însă alianța dintre PNL și PSD la europarlamentare.

Un sondaj realizat recent arată că românii au o părere bună despre comasarea alegerilor, însă două treimi sunt de părere că decizia PSD si PNL de a avea liste comune la europarlamentare si separate la locale este o greșeală.

foto: monitorulcj.ro

Conform sondajului de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro, citat de Monitorul de Cluj,  în februarie 2024, peste jumătate dintre români au o părere bună despre despre comasarea alegerilor pentru Parlamentul European și a alegerilor locale. În schimb, puțin peste o treime au o părere bună despre decizia PNL și PSD ca la alegerile europarlamentare să candideze pe liste comune (să facă o alianță), iar la alegerile locale să candideze separat.

57,2% dintre români au o părere bună despre comasarea pe 9 iunie a alegerilor pentru Parlamentul European și a alegerilor locale, în timp ce 36,2% au o părere proastă. Au o părere bună despre comasare majoritatea votanților PSD-PNL, 50% din votanții AUR și 47% din votanții ADU. Au o părere bună despre comasare în proporții ceva mai mari decât media în  special persoanele cu studii superioare, gulerele albe si cei cu venituri foarte ridicate. Au o părere proastă despre comasare în special gulerele albastre, locuitorii din București și cei cu venituri scăzute.

foto: INSCOP

Cum văd românii candidatura comună PSD-PNL?

36,9% din totalul populației are o părere bună despre decizia PNL și PSD ca la alegerile europarlamentare să candideze pe liste comune (să facă o alianța), iar la alegerile locale să candideze separat. 51,3% au o părere proastă despre această decizie. Au o părere bună despre candidatura comună, respectiv separată la cele două tipuri de alegeri 64% dintre votanții PSD-PNL, 18% din votanții AUR și 35% din votanții ADU, în timp ce o părere proastă au 28% din votanții PSD-PNL, 74% din votanții AUR și 56% din votanții ADU.

Au o părere bună despre decizia PNL și PSD ca la alegerile europarlamentare să candideze pe liste comune, iar la cele locale pe liste separate în special inactivii potențial activi, persoanele care nu au cont pe social-media și cei cu venituri foarte ridicate. Împărtășesc opinia contrarie în special locuitorii din București și din regiunea Nord-Vest.

foto: INSCOP

PSD și PNL ar strânge aproape jumătate din voturi la alegerile europarlamentare și locale

Raportat la cei care au exprimat preferința pentru un partid din listă, 43,7% dintre români ar vota cu alianța PSD – PNL, 20,6% cu AUR, 13,7% cu Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, FD). Pentru SOS România ar vota 6.4% dintre români, iar pentru UDMR ar vota 3,9% dintre alegători. Pro România ar obține 3,7%, Alianța AER (Partidul Verde și Partidul Ecologist Român) 3,4%, REPER 0.9%.

foto: INSCOP

Raportat la cei care au exprimat preferința pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (83,5% din total eșantion), 30,6% dintre alegători indică PSD, 25,6% PNL, 17,4% AUR, 9,8% Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei), 4,3% SOS Romania, 4% UDMR, 3,1% Alianța AER (Partidul Verde, Partidul Ecologist Român), 2,4% Partidul Pro România, iar 2,7% alt partid.

foto: INSCOP

„Părerile românilor cu privire la deciziile politice din ultima perioadă arată o diversitate mare de opinii. Majoritatea populației (57%) are o părere bună despre comasarea alegerilor, dar peste o treime nu sunt de de acord cu această formulă. Chiar și o cincime din alegătorii PSD-PNL nu sprijină comasarea. Pe de altă parte, părerile votanților AUR și ai Alianței Dreapta Unită sunt și ele împărțite. Candidatura PSD și PNL  pe liste comune la europarlamentare, respectiv separate la locale nu este apreciată de 51% dintre români și apreciată de puțin peste o treime dintre votanți. Pe de altă parte, două treimi dintre votanții PSD-PNL sprijină acest proiect, iar 28% au o părere proastă. În ceea ce privește intenția de vot pentru alegerile europarlamentare, Alianța PSD-PNL întrunește 43,7% din opțiuni, cu aproximativ 5 procente mai puțin decât suma celor două partide pentru alegerile europarlamentare măsurată în sondajul INSCOP de luna trecută. Intenția de vot pentru Consiliile Locale măsurată în premieră arată plasarea PSD pe primul loc, cu puțin peste 30% din opțiuni, urmat de PNL (ușor peste 25%), semnificativ mai mult decât intenția de vot a liberalilor măsurată lunile trecute la alegerile parlamentare sau europarlamentare. PNL valorifică în mod evident structura de aleși locali care determină un scor mai mare pentru consiliile locale ale orașelor și comunelor. Suma voturilor PSD și PNL la alegerile pentru Consiliile Locale este de aproximativ 56%, cu aproape 13 procente mai mult decât intenția de vot pentru alianța PSD-PNL la alegerile europarlamentare. AUR, ADU și SOS România obțin scoruri mai mici la alegerile locale pentru Consiliile Locale decât la alegerile europarlamentare”, a declarat Remus Ștefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda agenției de știri News.ro. Datele au fost culese în perioada 22 – 29 februarie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*