Lupi, purcei și piticuți la Festivalul Tânăr de la Sibiu

Festivalul Tânăr de la Sibiu a ajuns la cea de a patra ediție și are loc anul acesta între 2 și 11 noiembrie, la Teatrul Gong din Sibiu. Are peste 40 de spectacole la care au venit trupe de teatru din țări ca Polonia, Italia, Bolivia, Germania, Japonia sau Canada, pe lângă cele din România.

În afară de spectacole, au fost organizate fel și fel de ateliere, tot în cadrul festivalului, care să îi provoace pe cei mici să își lase imaginația liberă și să deseneze și să discute cu autori de cărți pentru copii despre personajele create de ei. Din străinătate au venit cei de la „Mere Phantoms” din Canada, care, după un performance bazat pe teatrul de umbre, au lucrat cu copii cu vârsta de peste 5 ani și în cadrul unui atelier de creație în care cei mici au fost provocați să își construiască propriile instalații de hârtie pentru a compune scene fantastice, care prind viață cu ajutorul unei baghete luminoase ce proiectează umbre pe pereți, astfel încât poveștile să prindă viață. Atelierele au avut loc pe 2 și pe 3 noiembrie, la Casa Franceză.

Copiii din Sibiu fac cunoștință cu Rostogol

Din România, a fost invitată scriitoarea Lavinia Braniște, autoarea seriei „Rostogol”, apărută la editura Arthur, alături de ilustratorul cărților, Andrei Măceșanu. Lavinia a început prin a le explica copiilor ce înseamnă să fii scriitor, iar apoi a avut o scurtă lectură din ultima carte din serie („Rostogol și vulcanii noroioși”), iar pentru partea de atelier, au fost rugați să prezinte un personaj din poveste în ipostază originală, iar împreună cu Andrei Măceșanu au desenat și au decupat Rostogoli (adică purceluși). Atelierul a avut loc la Institutul Național de Gastronomie din strada Cetății.

foto: Dragoș Dumitru

„A fost, în premieră pentru mine, un atelier alături de Andrei și m-am bucurat că am avut ocazia să fim prezenți amândoi încă din prima zi a festivalului, zi în care am reușit să văd două spectacole minunate: «Kukuryku» și »Visul unei nopți de vară». Mi s-a părut un festival minunat, cu un program dens și extrem de interesant (pentru public, dar și pentru profesioniștii din domeniu), în care toate administrativele au mers șnur și unde mi-ar plăcea să revin cât de curând!”, a declarat scriitoarea Lavinia Braniște.

Colaje cu personaje

Atelierele au continuat în 4 noiembrie, cu „Regele Piticuț”, un basm scris de Radu Vancu la Editura Cartier și ilustrat de Irina Dobrescu, în Sala Studio a Teatrului Gong, unde copiii au ascultat mai întâi despre cum s-a născut această carte, iar apoi au învățat să lucreze cu tehnica colajului, împreună cu autorul și ilustratoarea cărții.

foto: Dragoș Dumitru

În data de 5 noiembrie, a avut loc un alt atelier, care a pornit de la cartea Irinei Dobrescu „Lupul jucător de poker”, unde copiii au desenat pe roluri inspirate din carte. Atelierul s-a încheiat cu un joc la care au luat parte toți copiii, care au venit într-un număr neașteptat de mare (peste 20) și au desenat și decupat și i-au privit cu ochi atenți și curioși pe Irina Dobrescu și Vlad Pojoga, moderatorul evenimentului.

IRINA DOBRESCU | ilustrator: „Sibiu, invitată de teatrul Gong. Ce se poate face cu o grămadă de superlative? (cât de frumos poate să fie orașul ăsta! Ca-n Occident! Cât de civilizat și ce uns merge totul aici în teatru!). Într-adevăr, contrabalansate în surdină de basul complexelor mele nelipsite, exacerbate de vădita superioritate din jur. Toată treaba îmi amintește de copilăria mea comunistă în care eram toți bieții copii înnebuniți după bomboanele cubaneze sau alte asemenea idealuri absolute, – și pe mine m-a străfulgerat ideea relativistă cum că e foarte probabil ca nouă să ne placă Toblerone doar pentru că e din altă țară, și că în mod sigur un copil american ar aprecia mai degrabă guma noastră care se sfarmă între dinți, – și ar găsi-o foarte tare! –  și că ar trebui să corespondăm cu unul și să-i propunem să facem un schimb foarte avantajos pentru ambele părți. Asta înseamnă în cazul de față că am speranța ascunsă ca sibienii să-mi găsească și mie and the place I come from, – unele calități ascunse dar cu atât mai prețioase, – doar așa am îndrăzneala și sinceritatea de a mă expune cu aparenta mea inferioritate. La cât de isteți sunt ei, sigur vor găsi ceva.”


Cătălina STANISLAV

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura