Lucru ca la sași! Cum au reușit două parohii evanghelice să „ia fața” Primăriei și Consiliului Județean

O lecție extrem de binevenită pentru liderii administrației locale, în speță conducerile Consiliului Județean, Primăriei Sibiu, instituțiilor locale, dar și a celor aflate în subordinea instituției județului, este oferită de principalele parohii evanghelice din județul Sibiu. O lecție despre modul în care se pot atrage fonduri europene nerambursabile, în condițiile în care cele mai importante instituții din județ, Consiliul Județean și Primăria Sibiu, nu excelează la acest capitol, dacă avem în vedere axele de finanțare 2014 – 2020 ale Uniunii Europene.

Parohiile evanghelice din Sibiu și Cisnădie au reușit să obțină finanțare pentru primele două proiecte din România, finanțate de Uniunea Europeană.  Suma totală se ridică la 30 de milioane de lei. În aceste condiții, președintele Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, și primarul Sibiului, Astrid Cora Fodor, ar trebui să-și îndemne funcționarii din birouri de proiecte europene să învețe meserie de la cei care s-au ocupat de proiectele europene câștigătoare de care beneficiază cele două parohii. Este bine de știut că o administrație modernă se caracterizează în primul rând prin eficiență în atragerea fondurilor nerambursabile. Comunitatea ecumenică evanghelică din județul Sibiu a atras fonduri pentru primele două proiecte din țară, ceea ce denotă abilitate și profesionalism în alegerea specialiștilor din cadrul firmelor de consultanță pe fonduri europene. Cu atât mai mult, cu cât sediul Consistoriului Evanghelic se află la jumătatea drumului dintre Consiliul Județean și Primăria Sibiu.

Premieră națională

În 10 aprilie, la Alba Iulia, s-a semnat primul contract de finanțare din fondurile nerambursabile alocate României prin Programul Operațional Regional, pe perioada 2014-2020. Contractul a fost semnat de către directorul general al ADR Centru, Simion Crețu, și de către Chilian Raimond Dörr, prim preot în cadrul Parohiei Evanghelice Sibiu, având și semnătura ministrului Dezvoltării Regionale, Sevil Shhaideh. Proiectul se va finaliza în octombrie 2020. Finanțat prin Prioritatea de Investiții 5.1 a POR 2014-2020, proiectul are o valoare totală de 21,91 milioane lei, din care 21,47 milioane lei reprezintă finanțarea nerambursabilă solicitată, iar 438.000 lei reprezintă cofinanțarea asigurată de către beneficiarul proiectului, Parohia Evanghelică Sibiu. Prin proiectul ce vizează „Punerea in valoare a clădirii de patrimoniu – Biserica Evanghelică C.A. Sibiu – prin lucrări de conservare, restaurare a clădirii și modernizare a infrastructurii conexe – Piața Huet, Sibiu, Județul Sibiu”, beneficiarul va conserva, proteja și va pune în valoare clădirea Bisericii Evanghelice „Sf. Maria” din Piața Huet. Lucrările de conservare și restaurare a clădirii vor fi realizate asupra paramentului interior și exterior al Bisericii, asupra elementelor de piatră naturală exterioare, ferestrelor, vitraliilor elementelor de tâmplărie exterioară, a  pardoselii interioare și elementelor de artă. De asemenea, fondurile alocate vor viza investiții în consolidarea pereților, a fundației, refacerea sistemelor de încălzire și răcire, alimentarea cu energie electrică, iluminatul interior și exterior, extinderea rețelei de apă și canalizare, precum și modernizarea infrastructurii conexe. Scopul proiectului este de a proteja Biserica Evanghelică din Sibiu, pentru a crește numărul de turiști cu o medie anuală de 9,5%, dar și inclusiv cel religios și cultural, de a constitui un cluster inovativ în turismul cultural și ecumenic, ce va avea ca punct central această biserică.

SIMION CREȚU | director general ADR Centru: „Ne bucurăm că primul contract prin care se alocă fonduri nerambursabile din POR 2014-2020 e din Regiunea Centru, la fel ca și în perioada anterioară de finanțare, POR 2007-2013. Pentru perioada de programare financiară 2014-2020, prin Programul Operațional Regional, avem un buget de 828,19 milioane euro fonduri nerambursabile prin care dorim să susținem principalele proiecte de dezvoltare ale orașelor din cele 6 județe ale regiunii, respectiv Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.”

Povestea proiectului

Directorul firmei de consultanță European Investments Solutions, societatea care s-a ocupat și de proiectul parohiei evanghelice din Sibiu, Paul Gruian, spune că viziunea a fost mult mai amplă: pe lângă consolidarea și reabilitarea fizică a bisericii, s-a avut în vedere și integrarea acesteia într-un traseu turistic și economic, care în final să ducă la dezvoltarea Sibiului și a regiunii prin atragerea turiștilor și organizarea unor evenimente culturale. „Lucrăm de trei ani la acest proiect, încă dinainte de apariția ghidurilor de finanțare. Am avut și câteva probleme în ceea ce privește realizarea documentației pentru depunerea proiectului, însă în cele din urmă am reușit. De asemenea, am conceput  trasee turistice care să includă și bisericile din sudul Transilvaniei, obiective turistice definitorii pentru regiune“, afirmă reprezentantul firmei de consultanță. Datorită faptului că proiectul a fost realizat în detaliu de firma de consultanță, aprobarea la finanțare a proiectului s-a făcut în 6 luni de către reprezentanții ADR Centru.

Al doilea proiect, localizat tot în Sibiu

În 21 aprilie, s-a semnat al doilea contract de finanțare din Programul Operațional Regional 2014-2020, ce prevede finanțarea „Lucrărilor de reparații, conservare și introducere în circuit turistic al Ansamblului Bisericii Evanghelice Fortificate din Cisnădie”. Contractul a fost semnat de către Maria Ivan, directorul Direcției Coordonare ADR Centru, și de Kézdi László-Zoran, primpreot al Parohiei Evanghelice Cisnădie. Finanțat prin Prioritatea de Investitii 5.1 a POR 2014-2020, proiectul are o valoare totală de 7,12 milioane lei, din care 6,94 milioane lei reprezintă finanțarea nerambursabilă solicitată, iar 179.000 lei reprezintă cofinanțarea asigurată de către beneficiarul proiectului, Parohia Evanghelică Cisnădie. Prin acest proiect, care se va finaliza în octombrie 2019, fondurile alocate se vor investi în restaurarea fațadelor, a pardoselii, tâmplăriei, finisajelor la pereți și bolți, instalații electrice și de încălzire, dar și a trotuarelor, canalizării și alimentării cu apă, instalării unui sistem audio de ghidaj, crearea unui infopoint accesibil și pentru persoanele cu dizabilități, precum și în activități de digitizare și de promovare. Acest obiectiv de patrimoniu național este cu totul deosebit, datorită unor caracteristici care îi dau unicitate la nivelul Regiunii Centru. Unul dintre turnurile sale, Turnul cu Ceas, aproape la fel de celebru ca și cel din Sighișoara, este primul turn cu ceas din Transilvania (și din România), ridicat la 1425. Al doilea element este instalarea primului paratrăznet de la sud-est de Viena în 1795, deoarece biserica, fiind amplasată la înălțime, a ars de nenumărate ori din cauza fulgerelor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura