Loc pentru citit exotic, la înălțime

În acest sfârșit de săptămână, la Cabana Negoiu, a fost amenajat un Loc pentru Citit unic în România. Acesta a prins viață la cota 1540m la inițiativa România Educab în parteneriat cu Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu și sprijinul National Geographic Magazine România, Decât o Revistă, Descoperă Himalaya și, desigur, al celor de la Cabana Negoiu.Acțiunea face parte din proiectul ”EduCab în Munți” care are ca obiectiv crearea de mini-biblioteci tematice în cât mai multe cabane din Munții Carpați:

,,Debutul programului a avut loc în județul Sibiu, într-una din cele mai vechi cabane din România, construită în anul 1881 de către Societatea Carpatină Transilvăneană (S.K.V.), fapt care ne onorează și ne obligă la o atenție specială dezvoltării fondului de carte care va fi îmbogățit și actualizat în mod constant.

Sperăm ca efortul comun al partenerilor să fie de folos turiștilor montani, o categorie aparte de oameni, pentru care limitele sunt borne din traseu…, ne-au declarant reprezentanții EduCab.

Cele câteva sute de cărți menită să te liniștească și să-ți aducă liniște în vârf de munte au fost trasportate cu rucsacurile de un grup inimos și performant de voluntari. La acțiune, din partea Bibliotecii sibiene, au fost prezente Anca Vasilescu și Bianca Karda.

Săptămânile viitoare au fost programate acțiuni similare la cabanele Cuca (1175 m) din munții Iezer-Păpușa) și Mălăiești (1720 m) din munții Bucegi, care vor fi derulate și cu sprijinul colegilor din Bibliotecile județene ”George Barițiu” din Brașov, respectiv ”Dinicu Golescu” din Argeș.România EduCaB este o platformă naţională, inter-instituţională, inter-disciplinară lansată în 2015, cu scopul de a creşte capacitatea bibliotecilor publice de a răspunde nevoilor locale, catalizând resurse educaţionale pentru activarea unor mecanisme de dezvoltare durabile în comunităţi.

România EduCaB are ca obiectiv sprijinirea procesului de creştere a capacităţii bibliotecilor publice de a funcţiona ca centre de resurse pentru comunităţile locale, oferind platforma instituţională pentru ca diverse organizaţii şi grupuri informale să se implice prin implementarea unor proiecte pe domeniul lor de expertiză, lărgindu-şi astfel grupul-ţintă şi aria de acoperire.

Partenerii strategici pentru implementarea iniţiativei în România sunt: Biblioteca Naţională a României, reţeaua Biblionet, bibliotecile judeţene şi Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România şi Centrul Român pentru Inovaţie în Dezvoltare Locală (CRIDL). Din februarie 2015, mai mult de 20 de ONG-uri, grupuri informale & think tank-uri, companii şi alte instituţii publice s-au alăturat programului după un eveniment de lansare organizat cu sprijinul Impact Hub din Bucureşti.


VM

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*