Legea care scade vârsta minimă de obținere a permiselor de conducere, promulgată. Ce se schimbă?

Legea care prevede reducerea vârstei pentru obţinerea permisului de conducere pentru categoriile C, CE, D, DE a fost promulgată de Klaus Iohannis.

Monitorulcj.ro semnala la mijlocul lunii decembrie că proiectul de lege care prevede scăderea vârstei minime de obținere a permiselor de conducere pentru categoriile C, CE si D, DE de la 21 de ani la 18 ani, respectiv de la 24 ani la 21 ani a fost adoptat de Parlament.

Astfel, legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind circulaţia pe drumurile publice a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, a anunţat, vineri, Administraţia Prezidenţială.

Noul cadru legislativ stabileşte reducerea de la 21 la 18 ani a vârstei minime de obţinere a unui permis de conducere pentru categoria C, CE şi de la 24 la 21 ani pentru categoriile D, DE, cu condiţia obţinerii unui certificat de competenţă profesională.

„Prin excepţie, (…) permisul de conducere pentru categoriile de vehicule C şi CE se eliberează de la vârsta de 18 ani cu înscrierea în acesta a codului naţional pentru atestarea valabilităţii categoriei numai în cazul conducerii vehiculului pe teritoriul României în prezenţa instructorului auto atestat sau a examinatorului din cadrul autorităţii competente în timpul desfăşurării cursului practic, respectiv a probelor practice pentru obţinerea certificatului de calificare profesională iniţială (CPI), astfel cum acesta este reglementat prin Normele privind pregătirea şi atestarea profesională a anumitor categorii de conducători auto, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor nr. 1214/2015 pentru aprobarea normelor privind pregătirea şi atestarea profesională a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere sau cu înscrierea codului european armonizat privind deţinerea unui CP”, prevede actul normativ.

De asemenea, „prin excepţie, (…) permisul de conducere pentru categoriile de vehicule D şi DE se eliberează de la vârsta de 21 de ani cu înscrierea în acesta a codului naţional pentru atestarea valabilităţii categoriei numai în cazul conducerii vehiculului pe teritoriul României în prezenţa instructorului auto atestat sau a examinatorului din cadrul unităţii competente în timpul desfăşurării cursului practic, respectiv a probelor practice pentru obţinerea CPI sau cu înscrierea codului european armonizat privind deţinerea unui CPI”.

Legea mai stipulează că titularul permisului de conducere are dreptul să obţină istoricul sancţiunilor la regimul circulaţiei pe drumurile publice în una din următoarele modalităţi: de pe site-ul Inspectoratului General al Poliţiei Române sau de la orice structură de Poliţie rutieră. Totodată, actul normativ completează normele de înmatriculare a autovehiculelor şi de radiere a acestora din sistem.

Criza din industria transporturilor ar putea lua sfârșit

Industria Transporturilor Rutiere din România traversează de mulți ani o criză a conducătorilor auto profesioniști, care s-a acutizat și pe fondul instabilității provocate de pandemia COVID, dar și a războiului din Ucraina.

România se află printre țările cele mai afectate, deficitul estimat de șoferi profesioniști fiind de aproximativ 71.000 de posturi.

În prezent, 17 țări din Europa au introdus deja astfel de modificări privind vârsta minimă pentru categoriile C, CE, respectiv D, DE. Printre aceste țări se numără Austria, Germania, Danemarca, Estonia, Franța, Grecia, Croația, Ungaria, Irlanda, Lituania Olanda, Polonia, Cehia, Portugalia, Slovenia, Suedia, Marea Britanie.

Legea modifică şi completează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice în scopul transpunerii Directivei (UE) 2018/645 a Parlamentului European şi a Consiliului din 18 aprilie 2018 de modificare a Directivei 2003/59/CE privind calificarea iniţială şi formarea periodică a conducătorilor auto ai anumitor vehicule rutiere destinate transportului de mărfuri sau de persoane, precum şi a Directivei 2006/126/CE privind permisele de conducere.

foto: pixabay.com

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Descoperă mai multe la Ziarul Mesagerul de Sibiu

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura