Legea carantinei și izolării intră mâine în vigoare în România. Ce obligații vor avea autoritățile?

După două săptămâni fără reguli, în care aproape 1.000 de oameni cu teste pozitive au ieșit din spitale, românii vor putea fi din nou plasați în carantină sau în izolare, de data aceasta în baza unei legi.

Publicată sâmbătă în Monitorul Oficial, legea carantinei și izolării va aduce o serie de modificări regimului carantinei ce vor intra de marți în vigoare.

Potrivit noii legi, autoritățile sunt obligate, începând de marți, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a carantinei, să raporteze numărul persoanelor testate de Covid-19 pentru prima oară, separat de cel al persoanelor retestate.

Legea cuprinde o serie de prevederi, cele mai importante dintre acestea fiind următoarele:

Izolarea persoanelor bolnave sau purtătoare ale virusului, dar care nu prezintă simptome, poate fi făcută pentru maximum 48 de ore. Medicul poate recomanda prelungirea acestei măsuri.

Carantina se va face de acum la domiciliul persoanei vizate, într-o altă locuință aleasă de persoana vizată sau într-un spațiu special al autorităților, la cerere.

În carantină pot fi plasați toți cei care sosesc din zone cu risc epidemiologic ridicat pe baza datelor transmise la nivel național sau internațional de autoritățile competente.

Dacă cineva refuză carantina sau dacă încalcă măsura carantinei, deși inițial a consimțit-o, medicul sau organul de control recomandă iar direcția de sănătate publica decide, în cel mult 8 ore, plasarea persoanei respective în carantină instituționalizată dacă se constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase.

Orice persoană poate contesta în instanţă actele administrative emise în baza noii legi a carantinei, acesta fiind și motivul pentru care CCR a declarat neconstituțională OUG.

În cazul minorilor, măsura izolării se instituie la domiciliul aparţinătorului, sau la locaţia declarată de acesta.

Institutul Național de Sănătate Publică este obligat să transmită în fiecare zi numărul de teste făcute unor persoane netestate anterior, separat de retestările persoanelor deja infectate sau vindecate.

Sursă: Știrile PRO TV

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*