Adesea întâlnim printre pâlcurile copacilor din parcuri, delicioasele fructe galbene și roșii, atât de îndrăgite de copii. Fiecare le-a consumat cu aceași plăcere în copilărie și nu ne-am dat seamă că poate aceste fructe ne-a apărat de multe boli.
Corcoduşele, denumite regional și zarzăne sunt bogate în vit. din complexul B, vit. C, vit. A, proteine, zaharuri, potasiu, fier, magneziu, calciu, fosfor şi o mare cantitate de acid citric. Copii care le consumă sunt feriți de anemii datorită aportului mineral pe care aceste fructe coapte sau necoapte le pot avea, stimulând de multe ori și pofta de mâncare a acestora. Magneziul și fosforul contribuie la menținerea sănătății oaselor, combaterea stresului și stimularea memoriei. Banalele corcoduşe cresc puterea de concentrare şi ajută la menţinerea unui tonus general bun, aducând beneficii corpului în afecţiuni respiratorii acute sau în bolile stomacului.
Bolnavii de cancer ar trebui să consume aceste fructe periodic, datorită conținutului său bogat în antioxidanți (beta-carotenul, licopenul sau resveratrolul) care luptă cu acțiunea nocivă a radicalilor liberi asupra celulelor organismului sau oprește dezvoltarea celulelor canceroase. Tot beta-carotenul ajută corpul la prevenirea bolilor cardio-vasculare, reduce presiunea arterială şi diminuează colesterolul ”rău”.
Industria cosmetică face studii de introducerea acestor fructe în preparatele cosmetice folosite frecvent de doamne deoarece încetinește procesul de îmbătrânire și poate cicatriza rapid zonele de piele rănite cu ajutorul compreselor cu suc proaspăt de corcodușe.
Sub formă de compot, suc sau gem, ele nu trebuie să lipsească din dieta noastră de vară. Corcoduşele conţin multă apă şi foarte puţine calorii, de aceea sunt recomandate în curele de slăbire mai ales sub formă de suc proaspăt. De asemenea, unii specialişti susţin că şi sâmburii acestor fructe sunt buni pentru calmare şi relaxare, fiind recomandată arderea acestor sâmburi în spațiul de locuit în care petreceţi cea mai mare parte din timp.
Un pahar din suc natural de corcodușe, băut înainte de masă, ajută la instalarea rapidă a stării de sațietate și la accelerarea arderii grasimilor in organism. Fructele corcodușului contribuie și la detoxifierea organismului, curățând sîngele datorită substanțelor active conținute și pot stimula sinteza hormonilor glandelor suprarenale care sunt responsabile de reglarea stărilor de stres, a rezistenței la infecții și substanțe antigenice, a metabolismului și a sexualității.
Obișnuiți-vă să dați mai mare importanță acestor fructe care aparent sunt banale și nefolositoare iar dacă copii dumneavoastră doresc să le consume, lăsați-i să le mănânce, chiar cu riscul de a sări o masă, pentru că au foarte multe beneficii pentru corp!
Dr. Gizela Vonica