La Rășinari a început campania electorală. Faza pe școală!

PSD intenționează să îi facă plângere penală primarului liberal al comunei Rășinari, pe care îl acuză că îi umilește și îi expune pericolelor pe copiii din satul Prislop, ba chiar că le pune viețile în pericol. În replică, primarul Bucur Bogdan susține că situația copiilor nevoiți să meargă la școală pe jos se va rezolva, în curând, cu ajutorul Guvernului sau printr-un proiect cu bani europeni.

Pe pagina de Facebook a organizației județene PSD Sibiu a apărut astăzi o postare însoțită de fotografii, în care se arată că aproape 40 de copii din familii defavorizate, din satul Prislop, parcurg pe jos drumul către Școala Gimnazială „Octavian Goga” din Rășinari, în fiecare zi, indiferent de starea vremii, și îl compară pe primarul din Rășinari cu colegul său de partid, din județul Iași, implicat într-un scandal sexual.

Copii din Prislop în drum spre școală / foto: Facebook PSD Sibiu

„Din cauza ignoranței, a nepăsării și probabil a răutății primarului PNL din Rășinari, 39 de copii din clasele V-VIII, din familii defavorizate, se expun zilnic unor mari pericole în drum spre școală. Parcurg pe ger, caniculă, ploaie sau zăpadă aproape 4 kilometri dus-întors pe un drum pustiu ce leagă satul Prislop de comuna Rășinari, situat la marginea pădurii, riscând în orice moment să fie atacați de animalele sălbatice, de câinii vagabonzi sau de cei de la stânele din zonă. Probabil din cauză că primarul nu a fost votat de oamenii care locuiesc în Prislop, se răzbună, în mod cinic, pe copii, în ciuda faptului că primăria are la dispoziție microbuze școlare care ar putea să îi transporte, în condiții de siguranță, pe elevi la școală. Părinții au solicitat Primăriei, de-a lungul timpului, punerea la dispoziție a unui mijloc de transport pentru copii. Bineînțeles că cererile au fost ignorate de către primar. Mai mult decât atât, consilierii locali PSD au depus o solicitare înregistrată la Primăria Rășinari cu numărul 1169/01.03.2017. Deși la această petiție erau atașate și semnăturile părinților acelor copii, nici de această dată primarul nu a luat nicio măsură.

În data de 26.10.2017, consilierii locali ai PSD Rășinari au depus proiectul de hotărâre înregistrat la Primăria Rășinari cu nr. 6562/26.10.2017, privind aprobarea asigurării transportului elevilor din satul Prislop la Școala Gimnazială «Octavian Goga» Rășinari. Primarul și consilierii PNL, majoritari în Consiliul Local Rășinari, nici măcar nu au pus pe ordinea de zi proiectul PSD.

«Aceasta este viziunea PNL asupra ‘României Educate’? Ce inimă poți avea să lași copiii să se deplaseze în condiții periculoase în drum spre școală, iar microbuzele aflate la dispoziția Primăriei să stea parcate sau să deservească altor scopuri? Un astfel de om nu mai are dreptul să rămână nici măcar o zi în funcția de primar. Probabil că aceasta este și viziunea PNL Sibiu, din moment ce știa despre această situație, dar nu a luat nicio măsură și cu siguranță peneliștii sibieni îl vor susține pe domnul primar pentru un nou mandat. Astfel de oameni care își bat joc de copii, fie că nu îi duc la școală, cum este cazul primarului PNL din Rășinari, Bucur Bogdan, fie că abuzează sexual minore în sediul Primăriei, cum este cazul primarului PNL din Mogoşeşti-Siret, Damian Butnariu, nu trebuie să aibă loc pe listele niciunui partid. Nu înțeleg de ce PNL i-a susținut, deși știa despre abuzurile acestora. Poate pentru peneliști aceasta înseamnă ‘România Normală’. Oare peneliștii așteaptă să se întâmple vreo tragedie cu vreunul din acei copii pentru a lua măsuri?», a declarat Bogdan Trif, președintele PSD Sibiu.

Având în vedere faptul că, din păcate, soluționarea acestei probleme depinde exclusiv de primarul PNL din Rășinari, dacă nici acum nu va respecta legea, intenționăm să-i facem o plângere penală, deoarece pune în pericol viețile copiilor”, precizează reprezentanții PSD Sibiu în postarea de pe pagina de socializare.

Contactat de Mesagerul de Sibiu, primarul Bucur Bogdan a amintit demersurile făcute în ultimii ani pentru a veni în sprijinul elevilor de la Prislop. El este de părere că social-democrații au pus pe tapet această problemă doar din rațiuni electorale și promite că soluția va fi identificată în cel mai scurt timp.

„Am văzut declarațiile celor de la PSD, se pare că au început campania electorală. Lucrăm la problema respectivă, căutăm soluții! Dar vreau să vă spun că distanța nu este atât de mare, e vorba de 1,5 km de la ieșirea din Prislop până la școala «Octavian Goga», din care mai puțin de jumătate este efectiv în afara localității. Există copii care locuiesc în Rășinari și parcurg distanțe mai lungi de pe strada lor până la școală. Din 2015 și până în prezent, am tot trimis solicitări la Ministerul Educației și la Ministerul Dezvoltării, ca să primim un autobuz pentru a-i transporta pe acești copii din Prislop, fiindcă microbuzele școlare au doar 17 locuri. Deocamdată nu ni s-a aprobat această solicitare. De aceea, am depus și un proiect pe fonduri europene, care se află în analiză și, dacă va fi aprobat, vom primi finanțarea necesară pentru a cumpăra acest mijloc de transport. În cel mai rău caz, în Prislop există o școală primară și am discutat astăzi și posibilitatea de a extinde acolo învățământul până la clasa a VIII-a, astfel încât cei aproximativ 40 de copii să nu mai fie nevoiți să bată drumul la Rășinari”, a menționat Bogdan.


Mihai COLIBABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*