La Palatul Brukenthal Avrig, a debutat ”Festivalul Cartofului” (P)

Până în prima jumătate a lunii viitoare, la Palatul Brukenthal din Avrig se desfășoară „Festivalul Cartofului”, sărbătoare prin care dorim să reamintim oamenilor că aici, pe terenuri ale baronului guvernator al Transilvaniei, la 1776 s-au cultivat pentru întâia oară cartofi, de atunci datând prima dovadă referitoare la apariția acestei plante în regiune.

Foto: Palatul Brukenthal Avrig

Festivalul a debutat sâmbătă, cu amenajarea ”lunch potatoes area” în grădina din fața Oranjeriei complexului.
În prime două zile, de la orele amiezii și până la lăsarea întunericului, oaspeții domeniului au avut posibilitatea de a se relaxa
în acest spațiu special dedicat cartofului, leguma ce a salvat omenirea de la foamete, sau de a servi diverse preparate gătite pe bază de
cartofi,  unele dintre acestea pregătite la plită, cu mare pricepere, chiar în fața vizitatorilor. Printre preparatele pregătite pentru
gurmanzii ce și-au dorit o experiență culinară deosebită, demnă de titulatura de membru în Historic Cafes Route (rută culturală recunoscută oficial de Consiliul Europei), primită de restaurantul palatului în urmă cu doar câteva luni, s-au aflat cartofii gratinați, cu brânză și smântână, cartofii umpluți cu suncă, ciorba de cartofi cu afumătură, cartofii cu ceapă și friptură de porc sau miel la proțat și plăcinta cu cartofi.


Această zonă specială va fi deschisă publicului în fiecare zi de sâmbătă și duminică, până în 8 octombrie.
Timp de peste patru săptămâni, în cadrul „Festivalului Cartofului”, la Palatul Brukenthal Avrig se vor desfășura mai multe activități,
caracterul sărbătorii nefiind unul exclusiv culinar, gastronomic.
Așadar, pe lângă prezentările unor preparate exclusiviste bazate pe cartofi, sesiunile de degustări, lansarea unui meniu periodic special,
cu recomandările de asezonare cele mai potrivite, experiențe culinare complexe, reprezentanții Palatului Brukenthal Avrig intenționează și
organizarea unor activități altfel menite să omagieze cartoful, pentru acestea fiind solicitat sprijinul unor colaboratori și potențiali parteneri din diverse domenii de activitate.


În decursul istoriei, cartoful a reușit destul de greu să fie acceptat între plantele ce merită cultivate și consumate, dar acum, la câteva
secole după ce s-a făcut cunoscut pe toate continentele, a ajuns vedeta farfuriei peste tot în lume, fiind considerat în multe locuri „pâinea
săracului” ori ”biruitorul foametei”.


„Cercetătorii istorici și unii biologi interesați de această categorie de plante, au stabilit că, pe teritoriul țării noastre, cartoful a fost
cultivat prima dată la Avrig, în 1776, pe terenurile deținute de baronul Samuel von Brukenthal, pe atunci Guvernator al Transilvaniei. De aici, în câteva decenii, cartoful a ajuns și în celelalte provincii învecinate, Moldova și Țara Românească.
Având în vedere importanța deosebită pe care o are cartoful pentru alimentația românilor, dar și pentru că istoria românească a acestei
plante are ca punct de origine Avrigul, considerăm că aceasta trebuie cinstită prin diverse activități desfășurate aici, la Palatul Brukenthal
Avrig. Pentru că, aici în Transilvania, prin grădinile noastre s-au plantat primii bulbi de cartofi, credem că avem datoria morală de a
marca așa cum se cuvine perioada recoltării cartofilor și, la fel ca în sezoanele anterioare, organizăm „Festivalul Cartofului” la Palatul
Brukenthal Avrig. Ne alăturăm astfel celorlalte entități, publice și private, care inițiază sau vor iniția activități cu această temă”, ne-a
declarat Arnold Gunter Klingeis, reprezentantul complexului.


„În calitate de reprezentant al administrației locale, doresc să salut și să urez bun venit tuturor celor ce vor ajunge la Avrig și pentru a
participa la Festivalul Cartofului. Ținând cont că primul cartof din Transilvania a fost cultivat chiar aici, în grădina Palatului
Brukenthal, este locul cel mai potrivit pentru un eveniment dedicat iubitorilor de cartofi.
Cartoful este prezent în gastronomia noastră de când ne știm. Aproape că nu ne închipuim bucătăria românească fără cartofii prăjiți sau rumeniți la cuptor, fără ciorba tradițională de cartofi cu tarhon și afumătură sau chiar fără banala tocană de cartofi cu care ne-au crescut mamele sau bunicile noastre.
Festivalul Cartofului este o atracție turistică în sine, care alături de celelalte atracții din zonă, pot aduce mai mulți vizitatori în orașul
nostru. Iar asta se va traduce prin venituri mai mari la bugetul local, creștere economică și un trai mai bun pentru noi toți.
Felicit organizatorii pentru inițiativa de a valorifica acest brand local. Din punctul meu de vedere, Festivalul Cartofului nu este doar
despre delicatesele din farfurii, ci și despre conservarea tradițiilor și despre timpul de calitate petrecut împreună cu cei dragi.
Poftă bună tuturor și dacă vă e teamă că prea multe preparate pe bază de cartof vă vor afecta silueta, nu vă faceți griji. Vă recomand să
vizitați împrejurimile și să profitați de timpul frumos ca să faceți o drumeție pe Valea Avrigului sau până la Cabana Bârcaciu. Sau, de ce nu,
să faceți câteva ture de bazin la Corabia Piraților, că tot e aici aproape”, a declarat Ciprian Stoișor, viceprimarul Avrigului, prezent în
prima zi a „Festivalului Cartofului”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*