La mulți ani, Viorel Hizo! Legendarul antrenor sibian împlinește azi 77 de ani!

Fostul mare antrenor sibian Viorel Hizo împlinește azi 77 de ani. Poate fi văzut în continuare la meciuri, indiferent de numele echipelor, fiind mereu alături de sportivii sibieni, fie la fotbal, baschet sau alte sporturi. Pentru pasiunea și dăruirea sa, FC Hermannstadt l-a invitat să execute lovitura de începere a partidei cu Farul din decembrie 2022, la inaugurarea noului Stadion Municipal, fiind prima personalitate a fotbalului sibian ales să deschidă meciurile de acasă ale echipei orașului.

(Dan GREAVU)

Viorel Hizo îndeamnă sibienii să umple Stadionul Municipal și apoi Sala Transilvania, pentru a-și susține echipele orașului (foto: captura video)

Născut pe 6 ianuarie 1947 la Sibiu, a fost mai întâi jucător de fotbal, evoluând pe postul de portar. Cariera sa de antrenor a explodat alături de FC Inter, echipă pe care a pregătit-o ca „principal“ în perioada 1991-1993. În 1991 și-a trecut în palmares și primul trofeu, Cupa Balcanică. A antrenat în total 12 echipe, între care Chongqing Qiche (China), Delta Tulcea, Pandurii Tg. Jiu, FC Național, FC Brașov, Ceahlăul Piatra Neamț, Farul Constanța, Dinamo, Rapid, Universitatea Cluj, FC Vaslui, cu care a câștigat, în 2008, Cupa Intertoto. Cea mai bună perioadă a avut-o la Rapid, cu 56 de victorii, 15 egaluri și 35 de înfrângeri.

La Rapid a devenit antrenor principal de nu mai puțin de 5 ori, de fiecare dată în perioade dificile ale echipei, fiind supranumit „Hizo, salvatorul Giuleștiului“. A antrenat în Giulești în sezoanele 1993/1994 și 1994/1995 până în etapa 21, apoi primele nouă etape din sezonul 1995/1996. A revenit în sezonul 2001/2002, până în runda 26 și apoi în ultimele nouă etape din sezonul 2003/2004. A revenit iar la Rapid în 2009, având să strângă în total 106 partide la cârma giuleștenilor. În 2002, Rapid a câștigat Cupa României la doar 12 zile după ce Hizo a fost înlăturat de la echipă. 

S-a retras în 2013, de la Ceahlăul Piatra Neamț, echipă la care a antrenat de 3 ori în carieră, retrogradând chiar în 2007-2008, dar reușind totodată și cele mai importante performanțe din istoria clubului. La cârma echipei Ceahlăul a bifat 119 partide, cele mai multe din carieră, reușind 52 de victorii și 18 remize.

Cei din lumea fotbalului l-au supranumit „Dulăul“. Porecla i s-a tras de la maniera autoritară în care alegea să conducă destinele unei formații, netolerând abateri de la disciplină în rândul jucătorilor. Ani de-a rândul, porecla lui Hizo a căpătat greutate și a devenit renume.

Sibiul este orașul meu natal și n-o să pot să uit niciodată vremurile și performanțele obținute cu FC Inter. Meci de meci, la stadion veneau 15.000 de oameni să ne susțină. Când jucam cu Steaua sau cu Dinamo, stadionul era arhiplin, iar marile forțe ale țării nu izbuteau să ne învingă, de multe ori nu scoteau nici măcar un egal. Au fost vremuri extraordinare. Când am câștigat Cupa Balcanică a fost o mare sărbătoare. Rămâne singurul trofeu european câștigat de o echipă de club după Revoluție. A fost ceva extraordinar și va rămâne mereu în inima mea“, mărturisea antrenorul sibian în urmă cu 15 ani, cu puțin înainte să cucerească un nou trofeu important, Cupa Intertoto, cu FC Vaslui.

Hizo, salvatorul Giuleștiului

În urmă cu aproape 15 ani, în mai 2009, Viorel Hizo revenea a 5-a oară la Rapid. Iată ce scria Monitorul de Sibiu (actualul Mesagerul de Sibiu) în acea perioadă, într-un articol semnat de Cristi Florea:

„După o pauză forțată de câteva luni, Viorel Hizo, cel mai titrat antrenor sibian, revine în circuit. De ieri (nr-mai 2009), a fost numit la conducerea formației Rapid București, echipă pe care a mai pregătit-o și în alte patru rânduri.

Tehnicianul Viorel Hizo a declarat, într-o conferință de presă, că a acceptat propunerea de a deveni antrenor principal al echipei Rapid, doar după ce finanțatorul grupării giuleștene, George Copos, i-a promis că va sta aproape de el și de echipă. «Domnul Copos este adeptul electroșocurilor, eu de fiecare dată când am venit la Rapid am făcut-o în momente de criză. Nu mi s-a întâmplat nici măcar odată să vin atunci când era bine. Am acceptat această propunere, pentru că domnul Copos mi-a spus că va sta lângă mine și lângă echipă. Aceasta a fost singurul aspect pe care l-am luat în calcul. Este foarte greu, pentru că avem înaintea noastră șase finale și este nevoie ca echipa să fie sprijinită, nu să fie lăsată să plutească în derivă», a precizat noul tehnician al echipei giuleștene.

În Europa

Hizo a precizat că obiectivul său la conducerea tehnică a formației giuleștene este calificarea echipei într-o cupă europeană la finalul acestui sezon, precizând că va pleca de pe banca tehnică a Rapidului dacă nu va atinge acest obiectiv. «Trebuie să uităm că în vestiar sunt sârbi, portughezi, brazilieni sau români și să discutăm doar despre fotbal. Numai dacă vom fi uniți vom obține calificarea în cupele europene. Este o luptă în șase pe care sper să o câștigăm. Dacă nu reușesc calificarea, plec. Facem electroșoc», susține antrenorul sibian.

Îl susține pe Copos

Pe de altă parte, Hizo crede că este foarte bine că acționarul majoritar George Copos pune presiune pe jucători și antrenori, deoarece formația giuleșteană trebuie să câștige, indiferent de adversarul pe care îl întâlnește. «Rapid trebuie să câștige, indiferent cu cine. Trebuie să se înțeleagă că pe teren e o junglă», a spus Hizo.

De altfel, de fiecare dată când a fost instalat antrenor principal la Rapid, el a reușit să redreseze echipa. «Eu o să o apar o dată la Rapid, cum este la Curtea de Argeș, la termocentrală, omul acela cu două săgeți. Dar, la Rapid, eu de fiecare dată mi-am îndeplinit obiectivele. Așa cum Walter Zenga a spus că ar trebui să-și treacă în CV un titlu cu Steaua, așa și eu ar trebui să-mi trec Cupa câștigată de Rapid în 2002, când am plecat cu 12 zile înainte de disputarea finalei. Am reușit de fiecare dată să redresez echipa, fie că a fost la retrogradare sau erau alte probleme, am reușit să duc la echipa națională jucători ca Raț, Șoavă, Pancu, Iencsi sau Sabău. Au fost realizări, dar au fost și greșeli, pentru că în orice înfrângere ai și tu, ca antrenor, o vină. De acum trebuie să vorbim doar de ce va fi, nu de trecut. Pentru mine, trecutul nu contează», a explicat antrenorul.

Restanțe achitate

Hizo a precizat că are promisiunea acționarului majoritar că problemele legate de restanțele financiare către jucători vor fi rezolvate. «Cunosc Rapidul, cunosc publicul și consider că are o echipă bună. Dar acum sunt probleme foarte mari, sunt jucători accidentați, sunt jucători suspendați, sunt jucători plecați de la echipă care n-au vize. Sunt probleme care trebuie rezolvate din mers. Eu nu cred că un jucător când intră pe teren se mai gândește la bani. Sperăm ca aceste probleme să se rezolve. Domnul Copos mi-a promis solemn că va sta lângă echipă», a afirmat Viorel Hizo. Noul tehnician al echipei giuleștene consideră că și jucătorii au tot interesul ca Rapid să obțină calificarea. «Voi avea o discuție cu fiecare jucător în parte. Am acumulat destulă experiență ca să îi pot face să înțeleagă că în aceste șase etape trebuie să dea totul și să redevină echipa de la începutul sezonului. Pentru că toată lumea are de câștigat din asta», a adăugat sibianul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*