La doar 16 ani, salvează vieți. Thea este voluntar la Ambulanță

Thea Mureșan este o tânără care la doar 16 ani se implică activ în viața comunității, fiind voluntar la Serviciul de Ambulanță Mediaș.

Thea de mică visa să devină medic, după modelul Doctoriței Plușica din desenele animate. Odată ce a crescut și s-a maturizat, a înțeles ce înseamnă cu adevărat această profesie, iar ambiția și perseverența au ajuns la cote maxime pentru a-și îndeplini visul pe care îl are de când era doar un copil.

Foto: Thea Mureșan

Un vis devenit realitate

La recomandarea unei prietene, Thea s-a înscris la un prim examen de recrutare a voluntarilor SAJ Mediaș. „Când m-am înscris, mai erau vreo 3 zile până la examen, dar am acceptat. Mie întotdeauna mi-au plăcut provocările. M-am înscris, dar timpul de pregătire pe care îl aveam a fost destul de scurt. În 3 zile a fost foarte mult de învățat, drept urmare nici nu am luat examenul din prima”, a spus tânăra voluntară. Deși nu a fost admisă, s-a ambiționat, a învățat în continuare, iar după două săptămâni urma să primească un răspuns pozitiv în urma unui nou examen, de data aceasta promovat. Așadar, din iarna anului 2022, Thea Mureșan este oficial voluntar al Serviciului Județean de Ambulanță Sibiu.

Școală, ambulanță, prieteni și familie

Thea este elevă în clasa a IX-a la Liceul Teoretic Roth Oberth, profilul Științe ale naturii, secția germană. Profilul la care studiază nu este unul ușor, iar limba de predare nu este româna, însă tânăra nu neglijează deloc școala, își dă interesul și luptă pentru viitorul la care visează – Facultatea de Medicină. „De-a lungul timpului am avut multe pasiuni și mi-au plăcut multe lucruri, dar nimic nu se compară cu medicina de urgență. Tot timpul meu liber mi-l dedic voluntariatului pe ambulanță, fiecare zi liberă pe care o am, mi-o petrec acolo. Încerc să-mi fac timp și pentru familie și prieteni, dar în mare parte îmi petrec timpul acolo și pot spune că oamenii de la Ambulanță sunt a doua mea familie”, a declarat Thea. Adolescenta crede că, pe lângă medicina propriu-zisă, a învățat și multe lecții de viață și s-a dezvoltat mult pe plan personal în cadrul Serviciului de Ambulanță. Managementul emoțiilor este unul dintre lucrurile pe care și le-a însușit. Fiind o persoană empatică și emotivă, la început nu i-a fost tocmai ușor, însă a învățat cum să-și gestioneze emoțiile și să rămână puternică în situații critice. „Sunt o persoană foarte empatică și emotivă, dar acum fac diferența între un caz și viața personală, pentru a nu mă încărca emoțional”, spune fata.

„Viața fără filtru la Ambulanță”

De câțiva ani, Thea participă la diverse acțiuni de voluntariat, de la voluntariatul în cadrul școlii, la cel din cadrul evenimentelor sportive, însă consideră că nimic nu se compară cu adrenalina de la Ambulanță. „Sigur că acolo am învățat cum să muncesc în echipă, dar nicăieri n-am învățat ceea ce am învățat la SAJ. Mie îmi place să spun că la Ambulanță văd viața fără filtru, aici nu te menajează nimeni, vezi viața reală și observi cât de fină e linia dintre viață și moarte. Aici situațiile se schimbă de la minut la minut”, a spus cu maturitate tânăra. Din zecile de cazuri la care a participat, a învățat că viața într-adevăr bate filmul, nimic nu este ușor de realizat și că promptitudinea este unul dintre cele mai importante calități ale unui medic de urgență.

Cazul pe care nu-l va uita niciodată

Deși fiecare caz este unic și are o anumită încărcătură emoțională, Thea a participat la un caz pe care nu îl va uita niciodată. De curând, ambulanța pe care lucra ea a fost solicitată să intervină la un caz în care un tânăr a suferit un accident de muncă. Impresionată de băiatul cu vârstă apropiată de a sa, tânăra de 16 ani a fost șocată de starea în care se afla atunci când a ajuns echipajul de pe ambulanță. „După acest caz, am plâns cu adevărat! În acele momente am realizat că sunt norocoasă, că nu trebuie să depun foarte mult efort pentru a obține ceea ce îmi doresc, deoarce am familia alături și nu sunt supusă unor astfel de riscuri. Acela a fost momentul în care am ales să pun o barieră între viața de volunar SAJ și viața mea personală!”, a menționat Thea.

Familia, cel mai important susținător

Este încă tănără, însă este matură, voința sa este imposibil de doborât, iar curajul, seriozitatea și perseverența sunt doar câteva dintre calitățile micuței voluntare de la Ambulanță. Thea este recunoscătoare pentru toate persoanele care o susțin, însă familia sa este în continuare cel mai mare susținător, iar încurajările părinților o motivează să fie din ce în ce mai bună în ceea ce face. Totodată, Thea consideră că fără părinții săi, cei care o susțin necondiționat la orice pas, n-ar fi întâlnit cadre medicale profesioniste de la care are multe de învățat. „La Ambulanță am cunoscut persoane minunate, de la voluntari, până la medici, asistenți și ambulanțieri, oameni de la care am învățat foarte multe și cărora le mulțumesc. Fără ei n-aș fi ajuns cea mai bună varianta de-a mea în ceea ce privește voluntariatul la Ambulanță. M-au susținut m-au ajutat să mă acomodez mai repede și să mă adaptez vieții de medicină de urgență”, a precizat voluntara.

Autor: Ștefana BABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*