O echipă mixtă din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu – formată din specialiști ai Secției Clinice Chirurgie II și ai Secției Clinice Gastroenterologie – a făcut cu succes o intervenție chirurgicală complexă pe cale laparoscopică, folosind aparatură modernă de ultimă generație.

Foto: SCJUS
Pacientul, un bărbat în vârstă de 80 de ani, a fost diagnosticat cu o formațiune tumorală localizată la nivelul colonului.
În urma evaluării cazului, echipa medicală a decis să efectueze o hemicolectomie dreaptă pe cale laparoscopică, o procedură chirurgicală minim-invazivă care presupune îndepărtarea segmentului de colon afectat (hemicolonul drept) împreună cu formațiunea tumorală.
Procedura a fost realizată folosind tehnologie laparoscopică avansată, cumpărată cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu, și dispozitive de unică folosință, menite să asigure precizie chirurgicală și să reducă la minim trauma asupra pacientului.
Deși aceste materiale dispozabile au un cost ridicat, beneficiile utilizării lor sunt semnificative: durere postoperatorie redusă, timp de spitalizare scurt, risc minim de complicații, iar reinserția socio-profesională a pacientului oncologic este mult mai rapidă decât în cazul chirurgiei clasice.
Incizia făcută a fost minimă, ea fiind necesară doar pentru extracția piesei, formată din hemicolonul drept cu formațiunea tumorală.
Pacientul este încă internat, este în stare bună, conștient.

Foto: SCJUS
Intervenția a fost condusă de domnul Conf. Univ. Dr. Bratu Dan Georgian, medic șef al Secției Clinice Chirurgie II, alături de dr. Mocanu Dragoș, medic primar gastroenterolog în cadrul Secției Clinice Gastroenterologie, și s-a desfășurat cu participarea următorilor membri ai echipei medicale: dr. Florin Duță, dr. Raluca Dochiu, dr. Victoria Gîra și dr. Claudia Neagoe.