Kabuki – stampe japoneze. Expoziție inedită și în premieră în Transilvania, la Muzeul Național Brukenthal

Muzeul Național Brukenthal, împreună cu avocatul colecționar George Șerban, Teatrul Național „Radu Stanca“ Sibiu și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu îi invită pe sibieni la vernisajul expoziției de stampe  „Kabuki – teatrul japonez“.

Vernisajul va avea loc la Palatul Brukenthal, din Piața Mare, astăzi, 12 aprilie, de la ora 13.

Expoziția de stampe japoneze cu tema Teatrul Kabuki, prima de acest gen la Sibiu, va avea loc în perioada 12 aprilie-30 iunie în Cabinetul de Cartografie al muzeului sibian. „Această expoziție s-a  născut din dorința de a explora și a prezenta iubitorilor de artă,  un episod fascinant al culturii japoneze: arta ukiyo-e. În cadrul expoziției, ce va fi cuprinsă și în agenda Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, vor fi  expuse circa 100 de  stampe japoneze realizate în perioada secolelor XVIII și XIX, conținând  imagini ale actorilor și scene de teatru kabuki din colecția avocatului George Șerban din București, un prieten al Muzeului Național Brukenthal. Invităm pe toți vizitatorii la o incursiune în lumea fascinantă a gravurii, la o călătorie imaginară în Japonia shogunală, familiarizându-se cu un univers artistic de mare originalitate”, a declarat dr. Alexandru Constantin Chituță, curatorul expoziției.

Teatru social

Apariția ukiyo-e este strâns legată de climatul politic, social și economic din epoca Edo (1603-1868), perioadă în care, în ciuda izolaționismului adoptat, Japonia s-a bucurat de o creștere economică susținută. Dezvoltarea comerțului a condus la formarea unei noi burghezii ai cărei principali membri erau artizanii și negustorii, cunoscuți sub denumirea de chonin. Deși importanța lor pe plan economic este incontestabilă, ierarhia socială a epocii Edo i-a împiedicat pe aceștia să acceadă la puterea politică. De aceea, noua clasă mijlocie s-a afirmat prin crearea unei noi identități sociale.

Una dintre particularitățile stilului de viață promovat de burghezia Edo este teatrul kabuki. Piesele erau inspirate din legende istorice sau din viața de zi cu zi, piesele de teatru aveau în comun o serie de motive și tematici. Tema unei piese nu reprezenta, însă, punctul central de interes în gravuri. Acestea erau create cu scopul de a reda atmosfera piesei, o importanță deosebită aveau costumele decorate generos și personalitățile actorilor.

De aceea, universul eclectic, animat al teatrului kabuki a fost reprezentat în xilogravurile cu actori cunoscute sub numele de „yakusha-e“. Asemeni posterelor din zilele noastre, aceste xilogravuri (la început monocrome și ulterior policrome) erau create pentru a informa audiența despre  anumite piese de teatru ori de roluri în care evoluau actorii faimoși ai vremii.

100 de lucrări

Vor fi prezente în expoziție 100 de lucrări aparținând celor mai importante școli japoneze: Școala Torii, Școala Katsukawa – active în secolul XVIII, artiștii Buncho și Sharaku, activi în secolul XVIII, Școala Utagawa, activă pe tot parcursul secolului XIX. Și cei mai importanți artiști japonezi care au realizat stampe japoneze cu imagini de actori și scene de teatru Kabuki. Enumerăm o parte dintre aceștia: Torii Kiyonobu, Torii Kiyonaga, Torii Kiyoshige, Sharaku, Buncho, Suncho, Toyokuni I, Toyokuni III, Horoshige, Kuniyoshi, Kunichika, Chikanobu si Kunisada III.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*