Istorie readusă la viață

Două uși biesericești aflate în colecția Muzeului Brukenthal au fost restaurate în Laboratorul muzeului. Obiectele de patrimoniu datează din secolul al XIX-lea.

Foto: Muzeul Național Brukenthal
Restaurarea Ușilor împărătești a fost realizată în Laboratorul de restaurare a Muzeului Național Brukenthal. Lucrarea de restaurare a fost realizată de restauratorul Cristian Scărlătescu.
„Ușile împărătești au intrat în colecția Muzeului Național Brukenthal din colecția Muzeului Astra după anul 1950. Acestea sunt realizate la mijlocul secolului XIX în Nordul Transilvaniei. Bogat decorate cu elemente florale și viță de vie și struguri – referire la Iisus Hristos Euharistic și la Împărtășanie, Ușile Împărătești au 6 medalioane. În cele două superioare sunt pictate chipul Maicii Domnului și a Arhanghelului Gavriil – Scena Buneivestiri iar în celelalte patru chipurile celor 4 evangheliști, așa cum indică și iconografia ortodoxă a pictării ușilor de altar.
La bază uși din dreapta în chirilică este inscripționat „Aceste sfinte dveri îs făcute de mâna lui”, spune Alexandru Constantin Chituță, managerul Muzeului Național Brukenthal.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*