Iohannis, de Ziua Națională: „Avem nevoie de un nou început în politică”

Președintele Klaus Iohannis afirmă că Ziua Națională din acest an poate fi un nou început în materie de practici, comportamente și mentalități, subliniind că este nevoie de un nou început în politică.

Klaus IOHANNIS

Klaus IOHANNIS

„Știu că a fost un an dificil pentru toată lumea, marcat chiar recent de evenimente tragice, care ne-au reamintit câte lucruri încă nu funcționează, câte lucruri grave avem în toate sistemele. Dar au scos la iveală și exemple de curaj, dăruire și determinare, și mai ales o profundă dorință de schimbare. Acestei dorințe de schimbare va trebui să-i răspundem în anul ce urmează cu toții — oameni politici, instituții, partide, societate civilă, presă. Putem privi Ziua Națională din acest an ca pe un nou început, în materie de practici, comportamente și mentalități. Ne place sau nu, politica este cea care dă direcția unei societăți și prin care se exprimă interesele oamenilor. Avem nevoie de un nou început în politică”, a spus Iohannis, astăzi, la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că acest nou început în politică nu înseamnă să fie „șterse cu buretele lucrurile bune care s-au întâmplat, ci să încercăm cu toții o înnoire — idei noi, abordări și atitudini noi, păstrând în același timp stabilitatea și echilibrul sistemului politic românesc”.

„2016 va putea fi astfel anul în care reconstruim încrederea cetățenilor în instituții, partide, dar și în oamenii care candidează în numele lor”, a spus șeful statului.

El a arătat că a ales anul acesta o celebrare mai puțin fastuoasă și mai mult ancorată în realitate, în care sunt onorate simbolurile naționale, pe cei ce servesc sub drapelul tricolor în teatrele de operațiuni militare și în care se arată prețuirea față de cei care promovează și întruchipează valori în societatea românească și sunt recunoscute profesionalismul și efortul pus în slujba celorlalți.

Șeful statului a indicat că 1 Decembrie reprezintă aniversarea Marii Uniri și sărbătoarea noastră de suflet.

„1 Decembrie nu este doar o celebrare a trecutului, ci și prilejul cel mai bun pentru a ne conecta mai puternic la prezent, la locul pe care îl avem în Europa și în lume, de a fi conștienți de noi înșine. România se definește astăzi mai activ și cu mai multă hotărâre, într-o regiune complicată, într-o lume în care și-au făcut loc, din păcate, războiul și amenințarea teroristă. Lucrurile s-au schimbat față de acum 20 sau 10 ani și chiar față de anul trecut. Într-o vreme incertă și imprevizibilă, România oferă certitudine și predictibilitate — certitudinea democrației în interior și predictibilitatea parteneriatului în exterior”, a arătat Iohannis.

El a arătat că democrația este în prezent un bun național și că românii au deja o conștiință civică democratică puternic înrădăcinată.

„Țara noastră este astăzi și un partener credibil pentru aliații săi din NATO și Uniunea Europeană. Avem această capacitate de a furniza încredere și stabilitate într-o zonă cu tensiuni și riscuri de toate felurile”, a subliniat șeful șeful statului.

El a mai spus că în 2018 se va sărbători centenarul Marii Uniri care va fi prilejul unui bilanț pentru cei 100 de ani de modernitate, dar și pentru proiectarea următorilor o sută de ani.

„Cred că din această viziune pentru următorul secol nu vor putea lipsi educația și cunoașterea, respectul pentru valorile materiale și spirituale, pentru moștenirea culturală și patrimoniu, pentru toate acele lucruri care definesc ingeniozitatea, creativitatea și ambiția acestui popor”, a susținut Iohannis.

El i-a îndemnat pe români să poarte „în suflet ziua de azi ca pe una specială”.

„Vă îndemn să purtăm în suflet ziua de azi ca pe una specială, în care suntem conștienți de ceea ce ne apropie și ne face mai buni, mai uniți, mai solidari! Să fim mai generoși cu noi înșine și unii cu alții, pentru că niciodată ura și învrăjbirea nu au dus la prosperitate și nu au mișcat o societate înainte. Unitatea, solidaritatea și consecvența sunt căile care ne vor duce spre o Românie cu adevărat puternică în Europa și în lume!”, a conchis șeful statului. (AGERPRES)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*