Iohannis a participat la Bosch Innovation Day. „Este vital ca România să-şi intensifice eforturile pentru îmbunătăţirea competitivităţii economice”

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, sâmbătă, la Blaj, la Bosch Innovation Day, eveniment organizat de concernul german Bosch Rexroth, şeful statului fiind întâmpinat cu aplauze şi scandări favorabile de către cele aproximativ 500 de persoane prezente.

Președintele Klaus Iohannis a vizitat uzina Bosch de la Blaj

Președintele Klaus Iohannis a vizitat uzina Bosch de la Blaj

Iohannis a declarat că atragerea de investiţii străine este „o prioritate majoră pentru România”, dar că trebuie concentrare şi pe capitalul românesc şi investiţiile autohtone, care sunt „în mare suferinţă” în prezent.

El a salutat decizia concernului german de a investi în România, spunând că acesta este, în momentul de faţă, unul din cei mai importanţi angajatori din regiune, potrivit Mediafax. „Investiţiile străine înseamnă, printre altele, avantajul transferului de tehnologie, avantaj esenţial pentru dezvoltarea unei economii competitive. În această etapă de consolidare post-criză, România are nevoie de un nou model de dezvoltare economică, bazat pe competitivitate şi inovare, pe creştere economică inteligentă. În acest sens, tema zilei de astăzi – inovaţia, se înscrie perfect în exigenţele unei noi viziuni economice. Inovaţia înseamnă dezvoltare, inovaţia înseamnă prosperitate”, a declarat Iohannis.

De asemenea, preşedintele a precizat că, dincolo de politica ajutorului de stat, ceea ce contează în ultimă instanţă sunt oportunităţile de afaceri pe care România le oferă investitorilor străini. „Fără îndoială, atragerea de investiţii străine este o prioritate majoră pentru România. În egală măsură însă, trebuie să ne concentrăm şi asupra capitalului românesc şi a investiţiilor autohtone care astăzi sunt, din păcate, în mare suferinţă. Inovaţia nu apare oricând, nici oricum, ci cu precădere acolo unde există liberă iniţiativă şi economie de piaţă. Garantarea proprietăţii, libertatea contractuală, uşurinţa de a iniţia o afacere, libera concurenţă sunt elemente esenţiale în ecuaţia inovării. Trebuie să promovăm şi să protejăm aceste instituţii ale economiei de piaţă”, a declarat şeful statului.

Iohannis a mai spus că, pentru România, este esenţial să existe o strategie a Guvernului pentru creşterea cheltuielilor alocate cercetării şi dezvoltării. „Este esenţială pentru România creşterea cheltuielilor alocate cercetării şi dezvoltării. De fapt, este esenţial să avem o strategie a Guvernului în acest sens. De asemenea, este vital ca România să-şi intensifice eforturile pentru îmbunătăţirea competitivităţii economice. Aderarea la zona euro poate fi un veritabil imbold în favoarea dezvoltării. Stimularea dezvoltării tehnologice poate deveni un ingredient esenţial al competitivităţii”, a mai spus Iohannis.

Şeful statului consideră că „România nu trebuie să se bazeze doar pe contribuţia investitorilor străini în materie de cercetare, dezvoltare şi inovare”.

Președintele Klaus Iohannis a vizitat uzina Bosch de la Blaj

Președintele Klaus Iohannis a vizitat uzina Bosch de la Blaj

Ulterior vizitei, pe pagina oficială de Facebook a șefului statului, echipa de comunicare a postat următorul mesaj: „Cu ocazia vizitei mele la Blaj, am reafirmat că inovarea este importantă pentru progresul unei companii, al unei regiuni și al întregii economii. Cei care investesc în cercetare și dezvoltare vor fi mult mai productivi și puternici. România are nevoie de un nou model de dezvoltare economică, bazat pe competitivitate și inovare, pe creștere economică inteligentă. Orice companie care investește în economia românească investește, de fapt, în familiile românești”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*