Invenție remarcabilă care ne scapă de boli

O companie a dezvoltat o lingură inovatoare care, prin intermediul unui sistem electronic încorporat, poate preveni răspândirea anumitor boli, potrivit Monitorul de Cluj.

Foto: captură Rainmaker1973 / x

Invenția care pune bazele unei noi abordări în domeniul sănătății a fost distinsă cu cel mai prestigios premiu științific internațional.

Cea mai nouă invenție high-tech vine din Japonia și promite să transforme felul în care mâncăm și să ne țină departe de bolile legate de consumul excesiv de sare.

O companie niponă a lansat o „lingură electrică” care crește senzația de mâncare cu sare fără să adauge sare extra.

Produs premiat cu Nobel, lingura a fost dezvoltată în colaborare cu Academia din Japonia.

Secretul stă într-un câmp electric slab care concentrează ionii de sodiu pe limbă și amplifică gustul sărat. Astfel, consumatorii sunt păcăliți să simtă o aromă mai puternică, deși mănâncă mai puțină sare.

„Lingura este crucială pentru Japonia, unde media de consum de sare pe zi este dublă față de recomandările OMS. Cultura noastră culinară tinde să favorizeze aromele sărate, de aceea mulți întâmpină dificultăți în a-și reduce aportul de sodiu,” explică Ai Sato, cercetător.

Gadgetul high-tech va fi disponibil inițial doar în Japonia, la prețul de 127 de dolari bucata. Dar producătorul are planuri mari și vrea să ajungă la 1 milion de utilizatori la nivel global în cinci ani, lansând lingura și pe piețele externe începând de anul viitor.

Lingura cântărește 60 de grame și funcționează cu o baterie reîncărcabilă cu litiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*