Inteligența Artificială în spitalele din județul Sibiu

Consiliul Județean Sibiu susține modernizarea sistemului medical și propune spitalelor din subordine, dar și celor din județ, includerea și folosirea softului XVision bazat pe Inteligența Artificială care poate identifica 17 patologii de pe radiografiile de torace. În cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu această tehnologie avansată este deja folosită, urmând a fi semnat un parteneriat de colaborare cu compania XVision și cu Spitalul de Pneumoftiziologie, dar și cu celelalte spitale din județ.

 

„Medicina evoluează, iar datoria noastră este să ținem pasul și să fim receptivi la folosirea tehnologiei de ultimă generație în medicină. Inteligența artificială reprezintă un pas înainte pe drumul spre digitalizare a sănătății care, în contextul actual, devine tot mai necesară, iar experiența prin care am trecut anul acesta ne-a demonstrat cât de importantă este investiția constantă în spitale, dotări, echipamente. Îi felicit pe tinerii de la XVision pentru acest sprijin inovativ acordat spitalelor, și salut deschiderea medicilor de a folosi în beneficiul pacienților tehnologia, care îi asistă pe perioada de diagnosticare, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Softul dezvoltat de start-up-ul XVision, format dintr-o echipă tânără de IT-iști și medici radiologi, extrem de activi și documentați, îmbină perfect medicina modernă cu tehnologia. Sistemul  folosește inteligența artificială pentru a genera interpretări ale radiografiilor pulmonare, fiind menit să asiste doctorii în analiza pe care o fac, oferind în mod rapid o interpretare adițională a imaginilor medicale, asemenea unui ‘coleg’ digital. Folosirea aplicației facilitează procesul de screening și prioritizează pacienții în funcție de patologiile detectate, putând fi folosit și pentru screening-ul pentru COVID-19.

„Consider că digitalizarea sistemului de sănătate este un obiectiv ce se poate realiza printr-o strânsă colaborare între companiile românești și reprezentanții sectorului public, susținerea din partea oficialităților fiind necesar pentru accelerarea demersului. În acest sens, inițiativa Consiliului Județean Sibiu și sprijinul acordat demonstrează că reprezentații celor doua sectoare, public și privat, pot colabora pentru binele cetățenilor. Sperăm că implementarea programului XVision să vină în ajutorul medicilor, facilitând un act medical ce pune accent pe relația medic pacient și totodată ajutând colectivul medical să beneficieze de avantajul tehnologic oferit de inteligența artificială„, a declarat Ștefan Iarca, manager XVision.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*