Întâlnire cu Einar și Jamex De la Torre la American Corner Sibiu

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, American Corner Sibiu și Ambasada S.U.A. în România invită publicul pasionat de artă contemporană la întâlnirea cu artiștii vizuali Einar și Jamex De la Torre.

Foto: Biblioteca ASTRA Sibiu

Evenimentul va avea loc miercuri, 17 iulie 2024, ora 16:30, în spațiul American Corner Sibiu, situat la etajul 5 al bibliotecii, instituție care se bucură de susținerea financiară a Consiliului Județean Sibiu. Cu acest prilej, vor fi discutate subiecte de interes referitoare la noile tendințe în arta contemporană, conectarea și integrarea artei în spațiile publice alternative sau tradiționale, tehnici de lucru și oportunități de schimb de experiență între artiști din Statele Unite ale Americii și România.

Timp de peste trei decenii, frații Einar și Jamex De la Torre au colaborat pentru a crea lucrări multimedia și instalații complexe, generos înfrumusețate. Arta lor se remarcă prin juxtapuneri vibrante, pline de umor, integrate dintr-o varietate de materiale și motive adesea incongruente. Acestea includ sticlă suflată cu măiestrie, mici obiecte produse în masă, iconografie religioasă și artă mexicană vernaculară, reflectând în mod autentic identitățile biculturale ale celor doi artiști. Trăind și lucrând atât în Mexic, cât și în Statele Unite, frații De la Torre aduc împreună influențe culturale diverse în creațiile lor unice.

„Simplul fapt de a trece granița este ceva ireal în lumea noastră în continuă schimbare atunci când e vorba de diferențe între culturi.” Spune Einar de la Torre.

Frații De la Torre s-au născut în Guadalajara, Mexic și, în prezent, își împart timpul între San Diego și Baja California, Mexic. Au primit numeroase distincții, inclusiv un premiu de parteneriat din partea United States Artists, fonduri din partea Fundației Louis Comfort Tiffany și a Fundației Joan Mitchell. Au avut numeroase expoziții în Statele Unite și la nivel internațional, lucrările lor fiind incluse în colecțiile unor instituții de prestigiu: National Museum of Mexican Art (Muzeul Național de Artă Mexicană), din Chicago, Corning Museum of Glass (Muzeul Sticlei din Corning), New York și Lowe Art Museum at the University of Miami (Muzeul Lowe de Artă al Universității din Miami).

Arta în ambasade

Înființat în 1963, Biroul pentru Artă în Ambasade (Art in Embassies/AIE) al Departamentului de Stat joacă un rol vital în diplomația publică a S. U. A., având o strategie culturală deschisă, prin care sunt înființate expoziții temporare și permanente, sunt derulate programe cu artiști americani și sunt, de asemenea, editate numeroase publicații. Cu peste 200 de spații în prezent, AIE are în grijă expoziții temporare și permanente pentru spațiile de reprezentare din toate cancelariile, consulatele și reședințele ambasadorilor americani din întreaga lume, selectând și expunând artă contemporană din S.U.A. și din țările gazdă. Aceste expoziții aduc în atenția publicului internațional diversitatea, obiectivele și calitatea artei și culturii din Statele Unite ale Americii și din țările gazdă, programul AIE fiind mai prezent pe glob decât orice altă fundație sau organizație de artă din S.U.A.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*