INEDIT. Unde și când puteți vedea dinții de gaviali descoperiți în premieră

După ce a fost descoperită prezența unui nou grup de crododilieni fosili, și anume gaviali, în România, pe 10 ianuarie dinții de gavial vor fi prezentați într-un spațiu expozițional special amenajat în cadrul Muzeului de Istorie Naturală, pe strada Cetății nr 1.

O echipă de cercetători de la Muzeul Țării Crișurilor, Oradea, Universitatea Babeș Bolyai, Cluj-Napoca și Muzeul Brukenthal, Sibiu (cercet. dr. Márton Venczel, Prof. dr. Vlad Codrea și dr. Nicolae Trif) a descoperit prezența unui nou grup de crododilieni fosili și anume a gavialilor în România.

Materialul fosil studiat provine din colecția paleontologică a Muzeului de Istorie Naturală din Sibiu fiind colectat cu mai bine de 100 de ani în urmă din apropierea localității Turnu Roșu (cunoscută și sub denumirea de Porcești).

Deși resturi de crocodili fosili mai sunt cunoscute din România, este pentru prima dată când acest grup al crocodililor, gavialii, este identificat în țara noastră. Cu toate că în prezent cele două specii actuale de gavialii sunt amenințați cu dispariția, de-a lungul timpului au fost un grup de succes ce a supraviețuit timp de multe milioane de ani în zonele calde și umede ale lumii și având o dietă specializată în consumul de pești.

Deși existența acestor dinți în colecție erau cunoscută, fiind inițial indentificați generic drept ’crocodili’, a fost nevoie de mai bine de 100 de ani și un colectiv de specialiști pentru identificarea lor la nivel de subgrup.

Muzeul de Istorie Naturală intenționează reluarea, după foarte multe decenii, a cercetărilor de teren în zona Turnu Roșu având intenția de a colecta material adițional pentru a determina locul de proveniență a fosilelor și a rafina informațiile privind vârsta acestora precum și contextul ecologic în care trăiau gavialii.

În data de 10 ianuarie 2023 ora 13, dinții de gavial vor fi prezentați într-un spațiu expozițional special amenajat în cadrul Muzeului de Istorie Naturală, pe strada Cetății nr 1.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*