Includerea României în programul Visa Waiver, susținută de doi senatori americani. Încă un pas pentru ca românii să călătorească liber în SUA

Un proiect de lege ce recomandă includerea țării noastre în programul Visa Waiver, prin care românii vor putea călători liber în SUA, a fost propus de doi senatori americani scrie Monitorul de Cluj.

Sursa Foto: Wikipedia

Senatorii americani Richard Durbin, numărul doi în eşalonul conducerii democrate din Senatul SUA, şi Jeanne Shaheen, preşedintele Subcomitetului pentru Europa din cadrul Comitetului pentru Relaţii Externe al Senatului Statelor Unite, au introdus, miercuri, un proiect de lege care recomandă includerea României în programul Visa Waiver, informează joi Ambasada României în Statele Unite ale Americii într-un comunicat de presă.

Iniţiativa legislativă vine în continuarea unei vizite pe care cei doi senatori au efectuat-o luna trecută în România.

Intitulat „Romania Visa Waiver Act of 2023”, proiectul de act normativ reprezintă un pas legislativ important care marchează sprijinul Senatului american în contextul eforturilor României de a deveni stat membru al acestui program. Proiectul de lege transmite un semnal politic important executivului american (Departamentul Securităţii Interne, care administrează programul Visa Waiver) privind desemnarea României ca stat participant. În acelaşi timp, Guvernul României este încurajat să intensifice eforturile de combatere a traficului de persoane şi de îndeplinire a criteriilor tehnice pentru admiterea în program, aşa cum sunt ele prevăzute în Legea americană a imigrării şi cetăţeniei.

„Proiectul de lege privind susţinerea admiterii României în programul Visa Waver este cel mai puternic semnal legislativ pe care România îl primeşte din partea Statelor Unite pe acest dosar. De asemenea, proiectul de lege subliniază în fapt nevoia de a accelera eforturile ambelor guverne, al SUA şi al României, de a face paşi concreţi în această direcţie. Nu în ultimul rând, iniţiativa senatorilor americani arată susţinerea şi încrederea de care se bucură România ca partener şi aliat strategic în regiunea Mării Negre”, a declarat ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru

La momentul introducerii proiectului de lege pe agenda Senatului, cei doi senatori americani s-au referit la rolul important şi activ pe care România îl are în cadrul NATO şi al Uniunii Europene, subliniind relaţia apropiată de aliat puternic al Statelor Unite. Ei au apreciat de asemenea sprijinul generos acordat refugiaţilor ucraineni în contextul agresiunii brutale a Rusiei împotriva Ucrainei, menţionează Ambasada României la Washington în comunicatul citat.

După vizita în România la finalul lunii februarie şi după discuţiile purtate cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, senatorii Durbin şi Shaheen s-au referit la necesitatea includerii României în programul Visa Waiver, ca recunoaştere a eforturilor continue de promovare a idealurilor democratice, de susţinere a valorilor transatlantice şi ca măsură de consolidare a relaţiilor româno-americane.

De ani de zile România face eforturi susținute pentru a fi inclusă în programul Visa Waiver.

Spre exemplu, în august 2019, președintele Klaus Iohannis a efectuat o vizită oficială în SUA, de unde s-a reîntors cu un cadou pe care l-a primit de la fostul lider al Casei Albe, Donald Trump: o șapcă cu mesajul „Make Romania Great Again”, după mesajul de campanie al lui Donald Trump.

În urma vizitei efectuate, preşedintele Klaus Iohannis declara că a discutat cu şeful de stat american despre admiterea României în programul Visa Waiver, evitând însă să spună dacă s-au făcut paşi concreţi pentru eliminarea acestor vize.

În septembrie 2022, preşedintele Klaus Iohannis susținea că deocamdată România nu îndeplineşte criteriile tehnice pentru intrarea în programul Visa Waiver şi a subliniat că trebuie să existe o campanie de conştientizare şi o informare mai bună a oamenilor care vor să aplice pentru vize pentru Statele Unite ale Americii.

Tags: , ,

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*