În spatele cortinei FITS cu artiști din Germania, Spania și Argentina

Octavian Saiu i-a întâmpinat din nou pe artiștii Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și a aflat secrete de dincolo de spectacolele pe care aceștia le susțin.

Sasha Waltz & Guests

Primul invitat, Karsten Liske, managerul trupei germane Sasha Waltz & Guests a menționat faptul că trupa din care face parte este mai mult decât un grup de artiști, și că ei susțin arta în numeroase moduri. Până în prezent, Sasha Waltz & Guests a colaborat cu peste 300 de artiști și ansambluri din domeniile arhitecturii, artelor vizuale, coregrafiei, filmului, designului, literaturii, modei și muzicii, aceștia făcând parte din categoria invitaților (Guests). Dansatorii prezenți la conferință au fost întrebați de către Saiu cum este să colaboreze cu marea coregrafă Sasha Waltz și câtă libertate le oferă aceasta artiștilor, iar răspunsul a sosit imediat: „Sasha ne dă totul, însă noi, dansatorii, alegem cum să folosim ceea ce primim de la ea. Dansurile puse în scenă de către Sasha transmit starea de libertate. Dansatorul poate fi comparat cu un pictor. Pictorul are pânza, are culorile, deține tot ceea ce are nevoie, iar acum intervine libertatea. El alege cum pictează, ce culori folosește și cum le pune pe pânză. Asta înseamnă libertatea artistului și aceeași libertate o au și dansatorii”, a spus una dintre dansatoare.

Aerial Strada și Filarmonica de Stat Sibiu

Reprezentanții Aerial Strada au venit energici, cu spiritul latin chiar din Spania și din Argentina. Deși numele unuia dintre artiști este chiar Roberto Strada, numele trupei a fost ales, deoarece trupa performează un tip de artă stradală, ceea ce creează o conexiune strânsă între momentul artistic și locul spectacolului. Roberto Strada a spus că spectacolul de la Sibiu trebuie să fie ceva extraordinar, fiindcă nu simte aproape doar spectatorii, ci întreaga cultură locală, fiind privit de „ochii” din acoperișuri. De asemenea, Aerial Strada se conectează cu întreaga cultură locală, colaborând cu Filarmonica de Stat Sibiu pentru spectacolele FITS.

Mai multe informații despre programul spectacolelor din ultimele zile FITS puteți găsi pe pagina sinfest.ro.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*