În august, sașii din întreaga lume își dau întâlnire la Sibiu

În perioada 2-4 august 2024 va avea loc, la Sibiu, a doua Întâlnire Internațională a Sașilor.

Foto: Mesagerul de Sibiu

Accesul în Piața Mare și în celelalte locații va fi liber pentru toți cei care doresc să participe. Motoul este „Pretutindeni acasă”, în germană „Heimat ohne Grenzen”.

Evenimentul se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Werner Iohannis.

Prima întâlnire în acest format a avut loc, tot la Sibiu, în anul 2017. Evenimentul din acest an a fost programat inițial pentru 2021, a fost, însă, amânat din cauza pandemiei.

„Scopul întâlnirii este întărirea legăturii dintre sașii emigrați cu țara și meleagurile lor de origine și trezirea interesului, mai ales, al tinerei generații, pentru Transilvania. Evenimentul a fost planificat pentru prima săptămână din august deoarece atunci în toate landurile germane este vacanță școlară. Din acest motiv, ne așteptăm ca numărul participanților să depășească și de această dată 10.000. Ne așteptăm ca cei mai mulți participanți din străinătate să vină din Germania și Austria, sunt anunțate însă și grupuri din Statele Unite ale Americii și Canada” a declarat Martin Bottesch, Președintele Forumului Democrat al Germanilor din Transilvania în cadrul unei conferințe de presă.

Foto: Mesagerul de Sibiu

Organizatorii întâlnirii sunt: FDGT, asociațiile sașilor din Germania, Austria, SUA și Canada și organizațiile lor de tineret, Biserica Evanghelică C.A. din România și Fundația Saxonia.

Programul celor trei zile cuprinde aproximativ 50 de manifestări culturale, care se vor desfășura în Piața Mare, Piața Mică, Piața Huet și strada Cetății. Sunt planificate concerte, spectacole de teatru și dansuri populare, prezentări de filme, expoziții, tururi ghidate ale orașului ș.a.

Una dintre expoziții va avea ca temă Diploma Andreană, emisă în anul 1224 de regele maghiar, Andrei al II-lea, document în care au fost precizate drepturile sașilor și îndatoririle acestora față de coroană. Pentru sași, Diploma Andreană, de la a cărei emitere se împlinesc 800 de ani, a avut rolul unei constituții. Această expoziție va fi inaugurată la Sala Thalia, în 3 august, la ora 15.

Programul va fi afișat pe site-ul FDGT (www.siebenbuergenforum.ro) , dar va exista și în formă tipărită.

Finalul zilei de duminică va fi unul deosebit, întrucât va avea loc în Piața Mare un concert al cunoscutului cântăreț german Peter Maffay. Acest concert a devenit posibil datorită implicării și finanțării de către Fundația M&V Schmidt, care este partenerul FDGT în organizarea evenimentului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*