Ignatul, în muzeu

Bucatele tradiţionale din carne de porc vor fi în centrul atenţiei în acest sfârşit de săptămână la Târgul de ţară din Muzeul din Dumbrava Sibiului.

1 (3)Sâmbătă şi duminică, începând cu ora 11.30, la Muzeul în aer liber vor fi organizate o serie de demonstraţii culinare interactive. Pentru aceasta, organizatorii au pregătit din timp un porc bine îngrăşat, dar şi un program dedicat tradiţiilor culinare româneşti vechi de sute de ani. De la pârlitul până la tranşarea porcului, toţi paşii vor fi prezentaţi rând pe rând vizitatorilor.

Pomana porcului

Turişti şi localnici deopotrivă vor putea să guste din bunătăţile pregătite de Maria Ranf, un producător tradiţional atestat din Alămor. Din meniul pregătit special nu va lipsi „pomana porcului”, un preparat cunoscut în popor. Cine vrea poate să închine în cinstea marii sărbători un pahar cu vin fiert sau cu ţuică fiartă.  „Muzeul ASTRA este locul unde tradițiile merg mai departe. Implicit tradiţiile culinare au un rol bine definit în acest context. Tradiţia Ignatului vine ca o vestire a sărbătorilor de iarnă, unde fiecare pune pe masă tot ce are mai bun. Desigur că vedeta mesei de Crăciun este an de an carnea de porc, iar pregătirea bucatelor nu se face oricum, semn că masa de sărbătoare la români continuă să aibă un caracter ritualic”, a menționat Ciprian Ștefan, managerul general al C.N.M. ASTRA.

Preparte tradiţionale

Cârnaţii, caltaboşul şi toba de porc vor putea fi asezonate, după gust, cu murături şi băuturi naturale, prezente din belșug în Târgul de ţară. De altfel, pe lângă preparatele din carne de porc, oaspeții vor putea să se aprovizioneze pentru sărbători cu dulceţuri, gemuri şi conserve tradiționale. Oaspeții vor fi încântați de colindătorii tineri şi talentaţi ai Asociaţiei Rut din Sibiu, împreună cu grupul vocal „Sub Pădure” şi colindătorii de la Biserica din Bezded. Programul evenimentelor începe la ora 11.30 şi ţine până la ora 15, atât sâmbătă (12 decembrie), cât şi duminică (13 decembrie).

Acţiunile C.N.M. ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*