Hora de Sânziene și intrare gratuită, astăzi, în Muzeul ASTRA, pentru femeile îmbrăcate în ii și bărbații în cămeși tradiționale

În cea de-a doua zi de Rusalii vizitatorii Muzeului ASTRA sunt invitați să se prindă în Hora de Sânziene, imediat după slujba de celebrare a Sfintei Treimi oficiată la biserica din Bezded. Și pentru că este Ziua Iei, femeile îmbrăcate în ii și bărbații în cămeși tradiționale vor avea intrarea liberă în muzeu.

foto: Muzeul ASTRA

În 24 iunie 2024, de Sânziene, după slujba de celebrare a Sfintei Treimi oficiată la biserica din Bezded reprezentanți Muzeului ASTRA vă așteaptă să vă prindeți cu toții în Hora de Sânziene alături de comunitatea din Rupea, Brașov. Junii Cetății vor reconstitui obiceiul de seceriș în zona Târgului de Țară unde se vor împleti coronițe din flori de sânziene.
Și pentru că este Ziua Iei, intrarea va fi liberă pentru femeile îmbrăcate în ii și bărbații în cămeși tradiționale!
„Zece ani de poveste în care Muzeul ASTRA a crescut o comunitate dedicată iei și cămășii tradiționale la Sibiu. Din 2014 și până în prezent numărăm 11 ediții care au consacrat povestea celei mai îndrăgite piese de port popular, numită ie sau cămașă tradițională. La Sibiu o regăsim sub denumirea de ie cu umăraș, ie cu ciocănele, ie cu șinoare. E vremea să ne dăm binețe pe aleile muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului și să ne recunoaștem fiecare după semnele de pe ie sau cămeșă. Ia ne spune din ce loc venim, cărui neam aparținem și cu cine ne-nsoțim. Pe parcursul mai multor zile vă dăm prilej să vă gătiți de sărbătoare și să reintrați în universul tradiției, pe ulițele Muzeului ASTRA, în căutarea poveștilor și măiestriei meșterilor populari care au dat viață firelor de urzeală și de băteală și le-au țesut în cele mai delicate pânzeturi!”, au transmis reprezentanții Muzeului sibian.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*