Harta Șpăgii s-a înroșit în august. Unde au cerut cei mai mulți medici mită? „La Cluj și Sibiu, cel mai puțin”

Harta României s-a înroșit în luna august, din punct de vedere al șpăgii din spitale. În Cluj și Sibiu, cei mai puțini pacienți au raportat cazuri de mită, scrie Monitorul de Cluj.

Foto: Facebook – Dragoș Vana

Pe baza raportările făcute de pacienți prin Mecanismul de Feedback al Ministerului Sănătății putem afla în ce spitale, din județul Cluj și din țară, s-a cerut mită în luna august 2023, ca oamenii să primească îngrijirea de care au avut nevoie.

Într-un sistem care ar trebui să funcționeze pentru pacienți și să ofere aceeași îngrijire medicală tuturor, indiferent de statutul social sau financiar, în anul 2023 încă există medici și asistente care cer „atenții” pacienților lor.

În fiecare lună, clujeanul Dragoș Vana realizează „Harta Șpăgii” din spitalele din România, pe care o publică pe platforma graphs.ro. Ultimele date, cele din luna august 2023, arată cum această hartă s-a înroșit – însemnând că numărul de cazuri de mită semnalate de către pacienți a crescut.

Județele în care pacienții au raportat cele mai puține cazuri de mită sunt următoarele: Cluj (cu rata 0,97%), Sibiu (1,04%), Bistrița-Năsăud (1,08%), Timiș (1,08%), Galați (1,14%).

La polul opus, județele cu cele mai mari rate privind șpaga în spitale sunt: Teleorman (7,33%), Buzău (5,99%), Olt (5,87%), Botoșani (5,32%), Ialomița (4,98%).

„Ce mai zice Harta Șpăgii. Spoiler alert, crește. Clasamentul se menține cam ca de obicei, în frunte sunt județele Cluj (0.97%) și Sibiu (1.04%) cu cele mai scăzute rate de șpagă. Aș menționa și jud. Ilfov, cu 0% – dar din sub 100 de răspunsuri, nu știu cât de precis este în cazul acestuia. La polul opus, clientul nostru fildel, județul Teleorman, cu 7,33% – de peste 3 ori media națională. Ce vă mai pot spune este că tocmai aceasta medie națională a șpăgii în spitale crește constant din primăvară, sărind de la 1.61% în luna Martie la 2.06% în August”, explică Dragoș Vana.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*