„Hai cu noi la un ceai! Un ceai de… cultură!” – invitația Muzeului ASTRA

Muzeul ASTRA vă invită sâmbătă, 27 ianuarie, de la ora 11.00, la ceai. Un ceai cultural, servit de la samovar, exact ca-n Delta Dunării!

Foto: Muzeul ASTRA
Ceaiul la samovar va fi servit între orele 11.00 și 15.00, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Gospodăria de pescar lipovean, Mahmudia, județul Tulcea.
Samovarul este un vas tradițional în care se fierbea apa pentru ceai, fiind un obiect cu o puternică rezonanţă pentru lipovenii din Dobrogea şi nu numai. Samovarul era un obiect de preț, fiind primit într-un moment foarte important din viața oamenilor, de regulă ca dar de nuntă. Întotdeauna avea un loc de cinste pe masa din camera bună. Era un element de socializare, pentru că în jurul lui se strângeau oamenii și stăteau la povești. Ritualul este încă prezent și astăzi în comunitățile lipovenești, chiar dacă samovarul s-a modificat, este electric și cu design modern. Samovarul era folosit tot timpul anului, dar cel mai mult în sezonul rece. Pentru a se păstra tradiția locului, se va folosi doar mentă, denumită și izmă. În completare, vor fi oferite doritorilor informaţii legate de contextul istoric şi motivele migraţiei şi prezenţei lipovenilor pe meleagurile dobrogene, pentru o mai bună înţelegere a aportului adus de aceştia dezvoltării şi diversităţii civilizaţiei tradiţionale de pe teritoriul României.
Muzeografii Camelia Repede și Adrian Scheianu vă vor însoți în gospodăria pescarului lipovean cu povești necunoscute despre Delta Dunării și vă vor ajuta să vă preparați ceaiul cald. Este cel de-al III-lea an consecutive când Muzeul ASTRA vă invită la un ceai cultural servit de la samovar.
În caz de vreme nefavorabilă, atelierul se amână.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*