Guvernul pregătește măsuri drastice pentru tăierea cheltuielilor: fără angajări la stat, salarii înghețate, cumulul pensie-salariu dispare

Un proiect de ordonanță privind reducerile de cheltuieli în administrație, pregătit de Guvern, arată ce măsuri ce vor fi luate în ministere, agenții, primării pentru acoperirea găurii la buget, scrie Monitorul de Cluj.

 

Foto: gov.ro

Guvernul ar urma să ia măsuri drastice pentru reducerea cheltuielilor, între care se numără oprirea angajărilor la stat, înghețarea salariilor bugetarilor și interzicerea cumulului pensiei cu salariul, cu excepția angajaților din învățământ și sănătate. Conducătorii instituțiilor publice au obligația de a dispune măsurile necesar, astfel încât cheltuielile de personal efectuate în anul 2023 să nu depășească nivelul plăților din anul 2022.

Principalele măsuri propuse

Ce prevede proiectul de ordonanță privind reducerile de cheltuieli în administrație:

  • cheltuielile de personal să nu depășească nivelul din 2022 exclusiv sumele aferente majorate cu 5%.
  • sunt interzise angajările la instituții publice centrale și locale și în firmele de stat:
  • cheltuielile cu bunurile și serviciile efectuate în anul 2023 să nu depășească prevederile bugetare aferente anului 2022.
  • se interzice achiziționarea de autoturisme și mobilier,
  • beneficiarii dreptului la pensie nu o pot cumula cu salariul la stat, excepție fiind Sănătatea și Educația
  • spor de doctor se acordă doar dacă are prevăzute în fișa postului un set de atribuții obiective și cuantificabile care să permită verificarea lunară a modului în care activitatea acestuia este valorificată în mod suplimentar
  • nu se mai organizează cursuri de formare profesională.

În plus, funcționarii statului nu vor putea face parte din mai mult de două CA-uri.

Motivul tăierilor de bugete: veniturile la bugetul de stat sunt mai mici cu 4,7 miliarde de lei față de program doar în primul trimestru, iar diferența proiectată pentru întregul an este de 20 miliarde de lei. Premierul Ciucă i-a cerut ministrului Finanțelor, Adrian Cîciu, un plan pentru economii la buget.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*