Gheorghe Lazăr, Cetățean de Onoare post-mortem al orașului Avrig

Pe 5 iunie, se împlinesc 245 de ani de la nașterea cărturarului avrigean Gheorghe Lazăr.

Foto: Arhivă Mesagerul de Sibiu

În acest sens, Consiliul Local Avrig a adoptat o hotărâre privind acordarea post – mortem a titlului de „Cetăţean de Onoare al oraşului Avrig” întemeietorului învăţământului românesc.

Acordarea post – mortem a titlului de „Cetăţean de Onoare al oraşului Avrig” cărturarului Gheorghe Lazăr este posibilă în conformitate cu prevederile HCL Avrig nr. 15/2013 pentru aprobarea Regulamentului privind acordarea titlului de „Cetăţean de onoare al oraşului Avrig” şi Statutului oraşului Avrig, cu respectarea legislaţiei în vigoare.

Marele cărturar avrigean, cunoscut ca întemeietorul învățământului românesc, s-a născut în Avrig, pe 5 iunie 1779. Între anii 1806 și 1809, a urmat la Viena studiile teologice, dar s-a orientat și spre studiul dreptului, filozofiei, istoriei și a științelor fizico-matematice.

În timpul vieții, a fost promotorul ideii de înființare a unei școli superioare cu predare în limba română, în acea vreme, în Țara Românească neexistând învățământ în limba română, ci numai în limba greacă.

Prima școală românească și-a început activitatea la Sfântul Sava, unde exista o Academie grecească înființată de Constantin Brâncoveanu în 1707, iar noua instituție a devenit în scurt timp un nucleu de consolidare a culturii românești.

Gheorghe Lazăr s-a întors bolnav în satul natal, Avrig, unde s-a stins din viață pe 17 septembrie 1823, la vârsta de 44 de ani și a fost înmormântat în curtea bisericii ortodoxe din Avrig.

Nicolae Bălcescu l-a inclus pe Gheorghe Lazăr printre cei care, prin școală și cultivarea limbii și a istoriei naționale, au pus „stâlp de temelie naționalității române”.

Miercuri, 5 iunie cu începere de la ora 17 la Casa de Cultură a orașului Avrig va avea loc ceremonia solemnă pentru acordarea titlului de cetățean de onoare cărturarului avrigean, urmată de un recital coral oferit de corul Liceului Tehnologic Mârșa (prof. Laura Andraș – Prisacă), un moment poetic susținut de elevi ai Liceului Tehnologic Mârșa (prof. Cătălina Iarca, prof. Mădălina Neaga) și un spectacol de teatru prezentat de elevi ai Liceului Teoretic Gh. Lazăr Avrig (prof. Bianca Grancea).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*