Fotoliu cu greutate: Ioan Boța, șef peste șase județe

Ioan Dumitru Boța a devenit șeful singurei companii regionale de utilități publice din județul Sibiu. De luni, acesta ocupă funcția de director al Sucursalei de Transport Sibiu din cadrul companiei Transelectrica. Boța este unul dintre membrii marcanți ai PSD Sibiu, dar și un personaj destul de controversat.

Ioan Boța / foto: KanalD

Cu susținerea partidului de guvernământ, Ioan Boța vine de la conducerea Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Sibiu direct pe fotoliul directorial de la Transelectrica și schimbă sediul de pe Calea Dumbrăvii cu unul de lângă Podul Gării, aparent mai modest, dar cu mult mai important.

Transelectrica este organizată în opt sucursale teritoriale. Sucursala de la Sibiu are în administrare infrastructura de transport a energiei electrice din județele Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita, Alba și Mureș, precum și câteva linii de transport din județele limitrofe.

Obiective imediate

Principalele proiecte de investiții ale sucursalei sibiene, în această perioadă, sunt retehnologizarea stațiilor Sibiu Sud, Iernut, Fântânele și Gheorghieni. Acestea în condițiile în care ST Sibiu are ca obiect de activitate asigurarea exploatării și mentenanței instalațiilor de transport a energiei electrice – stațiile și LEA de 220 si 400KV, aflate în gestiune proprie. În cadrul activității desfășurate de Sucursala de Transport Sibiu, se remarcă faptul că peste jumătate din lungimea totală a LEA de 220 și 400Kv din gestiunea proprie (987 km) se găsește în zonele montane cu acces dificil, funcționând în condiții meteorologice deosebite, cu mari provocări din punct de vedere al exploatării și mentenanței. Prin aceste linii se asigură evacuarea energiei produse în marile centrale de producere: Lotru, Mintia și Iernut.

Activitatea specialiștilor care lucrează în ST Sibiu este una apreciată, atât în cadrul organismelor specializate la nivel național și european, cât și prin organizarea periodică de conferințe și simpozioane în domeniul protecțiilor și automatizărilor. Totodată, ST Sibiu a derulat în ultimii ani și câteva proiecte pilot privind îmbunătățirea tehnologiilor în domeniu.

Ioan Boța / foto: asdrone.es

Doctor în economie

Ca membru PSD, Boța s-a numărat printre „greii“ din vechea gardă, în cele două decenii în care organizația de la Sibiu a fost condusă de Ioan Cindrea. Până la numirea sa în Transelectrica, Ioan Dumitru Boța a fost director executiv al Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială Sibiu, funcție pe care a ocupat-o de mai bine de trei ani, după ce a fost numit interimar în ianuarie 2015. Este născut la 25 februarie 1966, în Sibiu. A absolvit cursurile Academiei de Studii Economice, Finanţe-Contabilitate, în anul 1991. A lucrat 23 de ani în structurile de conducere ale Vămii din Sibiu şi din Bucureşti. Nume cunoscut sibienilor încă de la începutul anilor 2000, de când a condus Vama Sibiu, Ioan Boța a ocupat și funcția de director economic în Autoritatea Naţională a Vămilor. În anul 2006, a terminat masterul „Managementul Administraţiei Publice în Procesul Integrării Europene“ la Facultatea de Drept „Simion Bărnuţiu“ din cadrul ULBS. În anul 2011, a obţinut titlul de doctor în economie, cu lucrarea „Instituţia vamală în procesul integrării. Studiu de caz: economia românească şi judeţul Sibiu“, la Facultatea de Ştiinţe Economice din Sibiu. Este căsătorit cu Gabriela Boţa, medic stomatolog și profesor universitar la Facultatea de Medicină din cadrul ULBS. Contactat de reporterii Mesagerului de Sibiu, Ioan Boța a confirmat numirea sa în funcție, însă nu a dorit să facă alte declarații.

Ostaș de partid

Ioan Boța s-a aflat în atenția opiniei publice, acum câteva săptămâni, după ce presa națională a relatat că a participat la mitingul organizat de PSD „împotriva abuzurilor din justiție“. Pe traseu, Boța a fost implicat într-un incident pe Valea Oltului, când un reporter de la site-ul Recorder.ro a fost agresat, potrivit presei centrale, de unul dintre participanții de la Sibiu.

Social-democratul a declarat nu doar că nu a fost autorul agresiunii, ci și că nu a văzut scena. „Nu cred că s-a întâmplat nimic interesant“, a spus Ioan Boța, pentru g4media.ro.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*