FOTO VIDEO Se scrie o nouă filă din istoria aeroportului sibian. Vechiul terminal va fi demolat

Vechiul terminal al Aeroportului Internațional Sibiu, locul unde ”s-a scris istoria transportului aerian sibian” va fi pus la pâmânt. Locul lui va fi luat de un terminal nou, modern, aflat acum în construcție.  Veteranii care au lucrat zeci de ani în vechea clădire au vizitat azi, pentru ultima dată, terminalul și turnul de control.

Foto: Mesagerul de Sibiu / vechiul terminal cu turnul de control și șantierul noii aerogări

Aeroportul Internațional Sibiu a organizat astăzi un eveniment special, la care au fost invitați vechii angajați ai Aeroportului, ”veteranii” deja pensionați, care au vizitat, pentru ultima dată, vechiul terminal și turn de control, care urmează a fi demolat. Cu această ocazie au depănat amintiri frumoase despre vremurile apuse ale aviației sibiene, iar Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu și Marius Ioan Gîrdea, directorul Aerorportului, și-au exprimat public recunoștința față de cei care și-au pus amprenta personală asupra a ceea ce înseamnă Aeroportul Internațional Sibiu.

Filă de istorie

Lucrările în vederea construirii aerogării au fost demarate în anul 1957, fiind dată în folosință începând cu anul 1959. Clădirea aerogării se compune din parter, etaj, turn de control, sală de așteptare cu o capacitate de deservire de 50 pasageri pe flux de îmbarcare – debarcare și o magazie de mărfuri.

Foto: Athiva personală Dan Poplăcenel/ tunul de control vechi

 

Foto: Aeroportul Internațional Sibiu

Până în anul 2007, când în urma procesului de modernizare procesarea pasagerilor s-a relocat în noul terminal al Aeroportului Internațional Sibiu, clădirea a acomodat atât fluxul de pasageri, cât și spațiile necesare pentru serviciile administrative și suport ale aeroportului. Până în anul 1992, aerogara a fost folosită pentru deservirea pasagerilor de pe zborurile interne care asigurau conexiune cu București, precum și cu alte aeroporturi de pe granița de NV a României. După 1992, aeroportul a fost deschis traficului internațional de pasageri, primele destinații fiind Stuttgart și München, ocazie cu care au fost acomodate formalitățile pentru trecerea frontierei.

„Suntem într-un moment ce marchează, în egală măsură, trecutul și viitorul. Clădirea și turnul vechii aerogări își trăiesc ultimele clipe înainte de a face loc noului, progresului izvorât din necesitățile și exigențele actuale ale călătorilor. Alături de Aeroportul Internațional Sibiu, Consiliul Județean Sibiu și-a asumat cea mai mare investiție derulată de o administrație locală în județul Sibiu, a cărei valoare depășește 55 de milioane de Euro. În mod cert, vom fi în măsură să oferim tuturor celor ce aleg aeroportul nostru un terminal modern, cu personal, echipamente și servicii ce vor corespunde atât așteptărilor pe care le au pasagerii, cât și standardelor internaționale de securitate aeroportuară”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

„Aerogara aeroportului Sibiu este parte din istoria noastră, însă mă voi asigura că această istorie va fi integrată în noua infrastructură. Așa cum se cunoaște, în procesul de modernizare al Aeroportului Internațional Sibiu, aerogara veche urmează a fi desființată, aceasta fiind o condiție pentru buna deservire a pasagerilor în noua facilitate. Astăzi, împreună cu o parte dintre veteranii aviației sibiene am „călătorit” înapoi în timp. Cu multă emoție și nostalgie am rememorat împreună momente importante din istoria aeroportului orașului nostru”, spune Marius Ioan Gîrdea, Director General Aeroportul Internațional Sibiu.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*