FOTO, VIDEO. Săptămâna Verde la Școala Gimnazială Cârța, pe zile

Conform ordinului Ministerului Educației anul acesta a fost organizată Săptămâna Verde în care se realizează activităţi educaționale care contribuie la prevenirea schimbărilor climatice şi la protejarea mediului. Școala Gimnazială Cârța a elaborat un program care să aducă în atenția elevilor importanța protejării naturii, a schimbărilor care se produc din cauza poluării și, nu în ultimul rând, elevii au explorat mediul încojurător și au relaționat pozitiv cu mediul natural.

Programul a fost adaptat pe nivelul claselor astfel:

Ziua 1

În prima zi din această săptămână profesorii, împreună cu învățătorii și educatorii, au prezentat materiale educative cu privire la schimbările mediului încojurător, produse de activitățile antropice și poluare. De asemenea, elevii au realizat diverse proiecte de conștientizare a rolului biodiversității în viața noastră și protejării naturii.

Ziua 2

În cea de-a doua zi, elevii și cadrele didactice au plecat într-o drumeție spre zona protejată (Natura 2000) din afara localității Cârța, observând, în acest fel, mediul natural care îi încojoară. Le-a fost prezentat barajul și hidrocentrala Arpașu, acolo unde au aflat informații despre transformarea energiei mecanice produse de râul Olt în energie electerică. Au aflat despre importanța utilizării energiei regenerabile pentru planetă.

Ziua 3

Ziua trei a debutat cu acțiunea de ecologizare a străzilor localității Cârța cu ajutorul elevilor de la ciclul gimnazial și a  profesorilor diriginți. Cea de-a doua activitate din această zi a constat în realizarea unui colț verde în fiecare sală de clasă. De la grupele de grădiniță, până la clasele gimnaziale, toată lumea a plantat diverse specii de flori în ghivece pentru a reîmprospăta ambientul clasei.

Ziua 4

Cea de-a patra zi au fost plantați pomi fructiferi în ambele curți ale școlii, iar elevii au învățat care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze când decid să planteze un pom. Tot în această zi, au fost realizate spații pentru flori cu scopul înfrumusețării locurilor unde elevii își petrec pauzele. Ziua s-a finalizat cu o acțiune coordonată de domnul profesor Cojocaru Florin, în care elevii au fost învățați să tragă cu arcul și să mânuiască pistolul automat cu bile de gel. Au desfăsurat diverse operațiuni în echipă pentru dezvoltarea colaborării și a competitivității, fiind îndrumați de Robert Iacob de la Indago Games.

Ziua 5

Săptămâna verde s-a încheiat cu un concurs care a avut menirea să testeze cunoștințele acumulate în decursul celor cinci zile de activitate. Elevii tuturor claselor și-au unit mințile pentru a oferi cele mai bune răspunsuri. La final, fiecare clasă a fost premiată pentru efortul pe care l-a depus în desfăsurarea activităților.

Concluzii

„Ne bucurăm de faptul că elevii noștri au avut ocazia să învețe lucruri utile despre mediul încojurător. Suntem datori să le inducem elevilor școlii noastre un comportament ecologist pe care să îl adopte pentru protejarea mediului. Suntem încrezători că tot efortul depus nu este în zadar și suntem siguri că elevii Școlii Gimnaziale Cârța vor deveni niște adulți responsabili de acțiunile lor”, au transmis cei de la Școala Gimnazială Cârța.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*