FOTO: Premiul PEN România merge anul acesta la o teoreticiană importantă, stabilită la Sibiu

Premiul PEN România merge anul acesta la o membră a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Sibiu.

Foto: Miruna Vlada
Este vorba despre Mihaela Miroiu, pentru „Aripi și rădăcini” (Polirom, 2022).
Anunțul a fost făcut de poetul și prozatorul Radu Vancu.
Mihaela Miroiu, stabilită de câțiva ani la Sibiu, este o figură importantă în mișcarea feministă din România. Este și activistă pentru drepturile omului. Mihaela Miroiu este membră a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Sibiu. „Seara frumoasa în care PEN Romania mi-a acordat premiul PEN pentru cartea „Aripi și radacini”. Și în care m-am întâlnit și îmbrățișat cu oameni tare dragi mie la Târgul de carte Gaudeamus. Premii de minte și suflet. Mulțumesc, PEN! Mulțumesc Polirom!“, a transmis Mihaela Miroiu.
Premiul PEN România a fost înființat în 2013 și se acordă anual unei cărți (sau unei serii de cărți) din genuri literare diverse: eseul, memoriile, jurnalul, romanul, interviul, poezia – care exprimă superlativ valori precum implicarea civică, libertatea cuvântului, promovarea democrației, păstrarea memoriei colective, apărarea drepturilor omului, lupta împotriva cenzurii, solidaritatea internațională ș.a.
Sibianul Radu Vancu a fost președintele PEN România în ultimii 4 ani. „A fost o onoare și un privilegiu să reprezint PEN România în toți acești patru ani (2019-2023) – și le mulțumesc tuturor colegilor din PEN pentru încredere. Mi-aș fi dorit să pot candida pentru un nou mandat – însă, în contextul actual al vieții mele, îmi e imposibil. În plus, cum spune și Claudiu Komartin, nici nu e bine ca oamenii să se eternizeze în funcții de conducere. Le mulțumesc colegilor din Comitetul Director PEN România pentru tot ajutorul lor extraordinar: președintei de onoare Magda Carneci, vicepreședintelui Claudiu Komartin, secretarei generale Mariana Gorczyca, membrelor CD-PEN Ruxandra Cesereanu și Miruna Vlada, membrului CD-PEN Bogdan Ghiu. Cred că, în vremuri complicate, am reușit să ținem PEN România pe direcția bună – și să ne facem vocea auzită în acele contexte & discuții care contau. N-am nici o îndoială că viitoarea echipă de conducere a PEN România, având ca președintă pe Ruxandra Cesereanu și ca vicepreședinte pe Cosmin Perța, tocmai aleși la Adunarea Generală din această seară, va consolida și mai mult prezența noastră publică în apărarea valorilor din carta PEN. În contextul lumii de azi, amenințată de atâtea radicalisme, e enormă nevoie de asta. Le mulțumesc de pe acum.“

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*