FOTO: Muzeul ASTRA s-a bucurat în 2023 de 455.839 de beneficiari de programe culturale

Muzeul ASTRA se află în top 5 muzee cu profil etnografic la nivel european, iar în anul precedent și-a deschis porțile pentru 455.839 de beneficiari de programe culturale, în ciuda tuturor provocărilor date de noul context internațional.

Educație la Muzeu

Muzeul ASTRA organizează numeroase activități de educație muzeală și interpretare patrimoniu. Aceste activități constau în ateliere meșteșugărești (țesut, confecționat opinci, olărie, tâmplărie, morărit, împletit fibre vegetale), ateliere gastronomice, ateliere interactive artistice, trasee de tip quiz și treasure hunt etc. Astfel, în 2023 au fost încheiate 22 de parteneriate cu unități din învățământul primar și gimnazial, iar 31.063 de persoane au participat la aceste activități educative.

Premieră națională la Muzeul ASTRA

Palmaresul muzeului sibian s-a bucurat anul trecut de o nouă „achiziție”, fiind prima instituție muzeală acreditată ca centru de evaluare și certificare a competențelor profesionale. Astfel, numeroși meșteri populari se formează la Sibiu. „Muzeul ASTRA este prima instituție muzeală din România acreditată ca centru de evaluare și certificare a competențelor profesionale pentru următoarele ocupații: tâmplar artizanal, muncitor constructor bârne chirpici și piatră și confecționer obiecte artizanale din lemn”, a menționat Ciprian Ștefan, directorul general al Muzeului ASTRA.

ASTRA Rock Festival

Pentru că Muzeul ASTRA nu promovează doar muzica tradițională, ci încearcă să-și lărgească aria culturală pentru toți iubitorii de cultură, a demarat în anul 2022 ASTRA Rock Festival. „ASTRA Rock este festivalul în care meșterii tradiționali și iubitorii muzicii rock au fost prezenți în premieră în același cadru, în același timp, susținându-se și potențându-se reciproc, transformând întreg muzeul într-o scenă interactivă, în care vizitatorii pot cunoaște atelierele meșteșugărești tradiționale, în așteptarea prestațiilor live ale artiștilor preferați din festival, dar în același timp și o oportunitate perfectă pentru meșteri de a-și prezenta produsele unei alte categorii de public.”, au transmis reprezentanții muzeului,

30 de ani de ASTRA Film

De 30 de ani, sibienii și turiștii se bucură de ASTRA Film Festival, care anul trecut a fost marcat cu ASTRA Film Fest 30. În cadrul ediției aniversare au fost abordate subiecte esențiale, de la probleme sociale și politice, la explorări profunde ale naturii umane. Ediția precedentă a propus publicului peste 250 de evenimente culturale de top, peste 130 de filme selecționate în competiție, dintre care 75 proiectate în premieră în România, regizori de talie mondială, expoziții foto, instalații digitale și concerte.

Ștefana Baba

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*