FOTO: Destinul complicat al unei comunități strămutate. Expoziție la ASTRA

Astăzi, la ora 12.00, în Muzeul în aer liber, Sectorul Olărit, Gospodăriile din Găleșoaia și Horezu, are loc vernisajul „Pământul și oamenii Găleșoaiei”, ce pune în valoare gospodăriile transferate din această localitate gorjeană în Muzeul din Dumbrava Sibiului.
FOTO: Muzeul ASTRA
Expoziția aduce în atenția publicului destinul complicat al unei comunități strămutate.
Ca urmare a extinderii carierei de lignit din zonă, toate construcțiile au fost demolate, pădurile și livezile au fost tăiate, peisajuldevenind de nerecunoscut.
,,Găleșoaia era un renumit centru de olari, meșteșugul fiind practicat, la jumătatea veacului al XX-lea, în cadrul a peste 90 de familii. Pricepuți în prelucrarea lemnului și a textilelor, dar și în agricultură, pomicultură și creșterea vitelor, găleșoienii și-au dezvoltat satul în legătură strânsă cu resursele pe care le oferea natura.
Fiecare obiect transmite o poveste proprie, conținută în formă, ornamentică şi culoare, prin rolul şi locul său în gospodărie, prin urmele folosirii. El ne spune lucruri importante despre oamenii care l-au creat şi despre cei care l-au folosit.
De asemenea, ilustrează o secvență dintr-un proces mai amplu, dintr-o scenă de lucru sau deviață domestică.
Prin transferul său în muzeu, dobândeşte funcții şi sensuri noi. Obiectul este un martor tăcut al locuirii, al familiei…
Vor fi organizate ateliere de olărit, de prelucrare a lemnului şi de gastronomie tradițională, între orele 12 şi 17, în cele două gospodării din sectorul Olărit.
Secvențe din cercetările de teren efectuate în 2009 şi 2023 vor rula în micul cinema din căsoaia învecinată, în gospodăria de olar din Horezu.
O serie dedicată meşterilor olari, intitulată „Stăpânii lutului”, prezintă tradiția ceramicii de Horezu şi a celei de Găleşoaia, urmând să fie completată cu episoade noi

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*