FOTO A început Festivalul Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu

În perioada 16-30 septembrie, Sibiul devine capitala artie contemporane, găzduind Festivalul Internațional de Artă Contemporană – SCAF (Sibiu Contemporary Art Festival). Festivalul este organizat de Muzeul Național Brukenthal împreună cu Asociația Brukenthal von Studio, în parteneriat cu Ministerul Culturii și sub Patronajul Ministerului Afacerilor Externe. Astăzi a avut loc deschidere oficial a festivalului.

Foto: Mesagerul de Sibiu

Astăzi, în prezența oficialităților, curatorilor și a numeroase persoane pasionate de artă, s-a lansat SCAF, Strada Tribunei devenind scena principală a evenimentului. La deschiderea evenimentului au fost prezenți Alexandru Chituță, managerul Muzeului Național Brukenthal, edilul Astrid Fodor, Ministrul Culturii Raluca Turcan, Petru Lucaci, Președintele Uniunii Naționale a Artiștilor din România, Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei din Chișinău și profesorul Ioan Sbârciu.

Este cel mai important eveniment cultural-diplomatic din țara noastră dar și cel mai amplu festival dacă ne referim la tehnicile expuse: de la structuri vizuale clasice – pictură, sculptură, grafică – până la instalații multimedia, instalații de obiect și instalații imersive, NFT, artă foto-video și practici artistice experimentale. Mulți dintre artiști expun pentru prima dată în România. „Festivalul Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu se deschide cu 150 de artiști de pe 5 continente, din 22 de țări, peste 20 de ambasade partenere. Peste 50 de galerii, muzee și instituții din România și din străinătate. Din China până în Uruguay, din Peru până în Finlanda, din Africa de Sud până în Siria avem artiști aici”, a declarat Alexandru Chituță.

SCAF nu ajută numai cultura sibiană, ci pune orașul nostru pe hartă, drept exemplu pentru celelate orașe din România. Ministerul culturii salută inițiativa Muzeului Național Brukenthal de a organiza un astfel de eveniment, ba chiar încurajează și celelate centre culturale din țară să preia exemplul. „Ca Ministru al Culturii, mi-am asumat ca o axă principală în mandat  să fie creșterea accesului la cultură, la evenimente culturale de calitate. Ceea ce se întâmplă astăzi reprezintă o componentă din ceea ce mi-aș dori să văd multiplicat la nivel național în cât mai multe locuri”, a menționat Raluca Turcan, Ministrul Culturii.

„Sibiul se definește ca un oraș cultural. Ca un oraș cultural care se respectă, avem parte în Sibiu de foarte multe festivaluri de diverse genuri. Ca Sibiul cultual să crească, avem nevoie în continuare de altceva și asta este altceva. Ceea ce faceți dumneavoastră aici este un festival care sunt sigură că va avea foarte mult succes”, a declarat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

15 zile de artă contemporană la Sibiu

În cadrul evenimentului desfășurat astăzi, după prezentările care au avut loc pe Strada Tribunei, invitații au fost conduși la Muzeul Național Brukenthal, locul în care au loc 4 dintre expozițiile din cadrul SCAF. Cele mai interesante dintre acestea sunt în podul clădirii, un spațiu cu totul și cu totul atipic pentru un vernisaj și în clădirea fostelor grajduri, o clădire recent renovată.

Această prezentare necesită JavaScript.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*