Forumul German își schimbă primarul

Consiliul Local Sibiu se întâlnește mâine, 5 iulie, în ședință extraordinară, pentru a stabili care dintre cei doi viceprimari va prelua atribuțiile de primar.

Măsura este necesară după ce prefectul a constatat încetarea de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului primarului Astrid Fodor. Prin vot secret, consilierii municipali vor desemna viceprimarul care să conducă Sibiul până anul viitor. Potrivit unor surse politice, decizia a fost deja luată, iar noul primar interimar va fi Corina Bokor. Nici Fodor nu acceptă ușor situația, în ciuda sentinței judecătorești. Ea a anunțat că va contesta ordinul prefectului.

Pleacă Fodor, vine Bokor? „Categoric, doamna Bokor este cea care ar trebui să devină primar interimar. Consiliul Local este cel care decide, dar eu cred că aceasta este decizia cea mai înțeleaptă și mai la îndemână“, a declarat primarul suspendat, pentru o publicație online.

Fodor va ataca ordinul prefectului

„Primăria municipiului Sibiu va lua măsurile prevăzute de lege în acest caz. Astfel, Consiliul Local Sibiu va fi convocat pentru a mandata unul dintre viceprimarii municipiului cu atribuțiile primarului municipiului Sibiu. Doamna primar Astrid Fodor va ataca în instanță acest ordin al prefectului. Până la judecarea pe fond a acestei acțiuni, primarul Astrid Fodor va cere în instanță suspendarea efectelor ordinului prefectului județului Sibiu”, a declarat Mirela Gligore, șefa Serviciului Comunicare, Relații Externe și Marketing, la solicitarea Mesagerului de Sibiu.

Primar demis la televizor

Prefectul Adela Muntean a anunţat la Antena 3 că a semnat, miercuri, ordinul prin care ia act de starea de incompatibilitate a primarului Astrid Fodor. „Lucrurile sunt foarte simple. Mi-a fost comunicat de către inspecţia de integritate din cadrul ANI raportul de evaluare a situaţiei de incompabilitate a doamnei primar Astrid Fodor, rămas definitiv, motiv pentru care următorul pas din punct de vedere legal a fost de a emite ordinul prin care am constatat încetarea de drept a mandatului primarului municipiului Sibiu”, a explicat Muntean.

Înalta Curte de Casație și Justiție a României a admis recursul Agenției Naționale de Integritate în procesul deschis în 2016 de Astrid Fodor. Cei de la ANI au considerat că Astrid Fodor s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 2012 – 2014, când a ocupat simultan atât funcția de viceprimar, cât și cea de membru al consiliilor de administrație a două instituții de învățământ din oraș.

Decizie finală

Poziția USR a fost, încă de la început, aceea de a susține că deciziile justiției trebuie respectate, indiferent de cât de convenabile le-ar părea unora sau altora, susține Adrian Echert, președintele USR Sibiu. „Cazul doamnei Fodor, oricât de nuanțat este, are o decizie finală din partea instituțiilor care sunt chemate să hotărască în această chestiune și ea trebuie respectată. Desigur, contestarea ordinului de suspendare este o procedură la care se poate apela și care are legitimitate. Singura reacție surprinzătoare este cea a PSD care, brusc, nu mai crede că Justiția ia decizii politice. Considerăm deranjant și modul în care prefectul Sibiului, doamna Adela Muntean, a comunicat semnarea ordinului de suspendare, în direct, la o televiziune publică“, a afirmat Echert, contactat de Mesagerul de Sibiu. „Cei doi viceprimari ar trebui să vină în fața consilierilor cu un  proiect în care să își prezinte obiectivele pentru municipiu, iar consilierii să aleagă cel mai bun proiect pentru Sibiu. Credem că aceasta e cea mai eficientă soluție. Oricum vor trebui să coopereze în continuare, pe durata mandatului interimar, pentru beneficiul sibienilor. Trebuie să ieșim din logica de joc politic, cine pierde, cine câștigă. Sibiul și locuitorii săi au nevoie în continuare de o administrație funcțională, iar rolul de primar în guvernarea locală este esențial pentru a asigura buna funcționare instituțională. Situația în sine trebuie tratată cu maximă seriozitate. USR Sibiu speră că cei care sunt puși să ia decizii să o facă ghidați de interesul pentru cetățeni, nu de interesul pentru partid“, a mai adăugat liderul USR Sibiu.

BOGDAN TRIF | președinte PSD Sibiu: „PSD Sibiu a cerut demisia doamnei primar abia după ce decizia irevocabilă a devenit oficială. Oricine, fie și un ales local sau un demnitar de la orice partid trebuie să execute hotărârile judecătorești.“

ALDE Sibiu nu vrea incompatibili

„Imediat după aflarea deciziei judecătoreşti, am declarat public că doamna Fodor trebuie să-şi dea demisia. Aşa era normal şi moral. Dar doama primar ne-a arătat că nu îi pasă de morală şi nu respectă hotărârea definitivă a instanţei judecătoreşti. Avem un ales public, doamna Fodor, găsit incompatibil de ANI şi de toate instanţele de judecată. Dacă dorim o ţară fără penali, ne trebuie şi una fără incompatibili!“, a declarat Ovidiu Gheorghe Tocaciu, preşedintele ALDE Sibiu.


Cosmin PAL, Mihai COLIBABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*