Forța Dreptei cere egalitate de tratament între angajatorii de stat și angajatorii privați (CP)

Parlamentarii din Forța Dreptei au depus o inițiativă legislativă care propune ca toate zilele libere acordate în timpul sărbătorilor legale să fie plătite de către stat.

Foto: Forța Dreptei Sibiu

În ultimii ani am asistat la o întrecere în Parlament pentru depunerea unor inițiative legislative care să instituie noi și noi zile libere, care sunt plătite de angajator și care reprezintă costuri suplimentare fără justificare obiectivă. Inițiative populare, care obțin facil votul majorității parlamentarilor, dar oare câți dintre inițiatori au plătit vreodată un salariu? Câți au condus o afacere, câți înțeleg ce înseamnă costuri, productivitate și competitivitate?

Este ușor să scrii inițiative legislative care acordă noi și noi zile libere când habar nu ai ce povară pui în spatele celor care chiar muncesc, produc și plătesc taxe și impozite în această țară.

România are astăzi 17 sărbători legale în care se acordă zile libere angajaților. Franța are 11 zile, Italia 12 zile, Belgia 9 zile, iar în Germania zilele libere variază în funcție de fiecare land de la 9 la 13. Nu se poate spune că sunt angajatorii români mai productivi și mai competitivi decât cei din alte țări europene.

Statul ca angajator și angajatorul privat trebuie aduși pe poziție de egalitate, astfel încât, în ambele cazuri, zilele libere stabilite prin lege să fie compensate din bugetul statului.

Este un proiect just, care, dacă devine lege, poate transforma România dintr-o piață a muncii neatractivă și neprietenoasă cu mediul privat, în cea mai atractivă și ofertantă piață a muncii din regiune, cu efecte pozitive implicite în privința beneficiilor salariale.

 NOTĂ: Propunerea legislativă poate fi consultată la următorul link https://s.go.ro/4cepixlt

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*