FITS 2023: Ce ne aduce nou ediția din acest an

Peste 800 de spectacole vor avea loc în perioada 23 iunie – 2 iulie în cadrul celei de-a 30-a ediții a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, sub motto-ul MIRACOL. Anul acesta, FITS se va desfășura pentru prima dată sub înaltul patronaj al Președintelui României, Klaus Iohannis. Guvernul României, Primăria Municipiului Sibiu, Consiliul Județean Sibiu și numeroși sponsori și parteneri fac posibil ca Sibiul să fie un oraș-scenă pentru câteva zile.

Foto: Arhiva Mesagerul de Sibiu

Tema din acest an – MIRACOL – reflectă importanța FITS în transformarea comunității, a orașului, a Festivalului însuși și a faptului că, într-un prezent gestionat de alte interese, un festival de artele spectacolului dintr-un mic oraș a ajuns la ediția cu numărul 30 și fixează, an de an, agenda comunității culturale mondiale. #ParteDinMiracol este astfel o realitate pentru toți cei atinși de FITS – artiști, public, organizatori, parteneri, comunitate și, desigur, mass-media.

Două noi secțiuni vin să completeze oferta FITS pentru public în 2023: Sezonul sibian, și Secțiunea ”George Banu”. De altfel, întreaga ediție din acest an este dedicată memoriei marelui om de teatru și prieten al Festivalului.

Miracolul va începe încă de la festivitatea de deschidere FITS. Aceasta se va desfășura în interiorul Bisericii Evanghelice, una dintre emblemele orașului. Participanții vor avea onoarea de a asculta cele 7 orgi ale bisericii în cadrul unui spectacol special la care va participa un muzician român în vârstă de 12 ani, elev în Statele Unite ale Americii.

Pe două roți la FITS, ofertă specială la biciclete în perioada festivalului

Pentru a eficientiza distanța și timpul pe care îl parcurg spectatorii și voluntarii de la un spectacol la altul, organizatorii FITS împreună cu Primăria Municipiului Sibiu au creat un parteneriat, Sibiu Festival City Bike. Astfel, cei care doresc să pedaleze

Scena digitală, o exclusivitate în rândul festivalurilor de teatru

Anul 2020 a adus și lucruri bune, actorii s-au adaptat pandemiei și distanțării sociale, însă nu au dat deoparte pasiunea lor cea mai de preț – arta pe scenă. Astfel, a luat naștere Scena Digitală, locul în care actorii care joacă la Sibiu pot fi văzuți online, din orice colț al lumii. „Festivalul de la Sibiu este singurul festival din lume care are Scena digitală, care a reușit într-o țară fără mari mijloace tehnice să se replieze în perioada de pandemie și să facă primul festival online”, a spus Chiriac.

Anul acesta FITS mai aduce o premieră la Sibiu, din cele 56 de personalități prezente cu câte o stea pe Aleea celebrităților, 52 mai sunt în viață și vor trimite gândurile lor despre FITS pentru completarea Albumului aniversar de 30 de ani.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*