Firmele de protecție și gardă din județ, în colimatorul inspectorilor ITM

Inspectorii ITM Sibiu au verificat, în ultimele săptămâni, 18 firme care își desfășoară activitatea în domeniul pazei și protecției. Au fost acordate amenzi în valoare de sute de mii de lei, în special pentru munca la negru.

foto: freepik.com

 

 

 

 

În perioada 22 februarie – 01 martie 2024 s-a desfăşurat Campania naţională pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă de către angajatorii care desfășoară activitatea în domeniul protecție și gardă.

În perioada de desfăşurare a campaniei, inspectorii de muncă au efectuat controale la 18 angajatori care își desfășoară activitatea în domeniul vizat și au verificat 27 de obiective de pază.

În urma acestor controale, au fost identificate 18 persoane care prestau activitate fără încheierea unui contract individual de muncă și 2 persoane care au fost primite la muncă fără ca angajatorul să transmită elementele contractelor individuale de muncă ale acestora în Revisal. Pentru aceste cazuri de muncă nedeclarată s-au acordat 5 amenzi în valoare de 360.000 lei și un avertisment.

Au mai fost aplicate 4 amenzi în valoare de 9.000 lei și 2 avertismente pentru nerespectarea prevederilor Codului muncii privind timpul de muncă, respectiv 12 avertismente pentru nerespectarea altor prevederi legale.

Au fost dispuse un număr de 43 de măsuri de remediere a deficiențelor. Neconformitățile constatate în cadrul controalelor efectuate au constat în principal în nerespectarea repartizării repausului săptămânal, neevidențierea orelor de muncă prestate de salariați cu ora de începere și ora de sfârșit a programului de lucru, lipsa dovezii achitării salariului, netransmiterea în termenele prevăzute de lege a contractului individual de muncă în Revisal, lipsa menționării locului de muncă al salariaților în cadrul contractelor individuale de muncă,

”Munca nedeclarată este o încălcare gravă a legislației muncii și poate atrage sancțiuni dure conform reglementărilor în vigoare. I.T.M. Sibiu reamintește angajatorilor importanța declarării corecte a salariaților și respectarea tuturor obligațiilor legale în domeniul muncii și încurajează angajații să raporteze orice suspiciuni sau cazuri de muncă nedeclarată sau subdeclarată pentru a contribui la combaterea acestor practici ilegale”, a declarat Stănilă Alexandru Marius, inspector șef I.T.M. Sibiu.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*