Filme cu intrare liberă la ESTE FILM Festival 2023

ESTE FILM Festival ediția a 7-a găzduiește cele cinci filme care concurează pentru Premiul Publicului LUX 2023, în parteneriat cu Biroul Parlamentului European în România. Filmele nominalizate atrag atenția asupra unor probleme sociale și politice de actualitate, implică publicul în dezbateri despre Europa într-un mod care să îl atragă cu adevărat și reflectă frumusețea și diversitatea cinematografiei europene.

 

Foto: ESTE FILM Festival

În perioada 10-14 mai, fiecare zi de festival aduce unul din filmele LUX la Centrul Cultural ”Ion Besoiu” din Sibiu, sala mare, iar intrarea este LIBERĂ.

Will-o’-the-Wisp este comedie muzicală romantică, în care Alfredo, prinț moștenitor al Portugaliei, rememorează pe patul de moarte visul său de tinerețe de a deveni pompier, și idila de atunci cu instructorul de brigadă, Alfonso. Aproape/ Close, câștigător al Marelui Premiu al Festivalului de la Cannes în 2022 este un film despre prietenie și responsabilitate. Filmul va fi urmat de o dezbatere, avându-l ca invitat pe psihologul Adrian Bratu. Triunghiul tristeții (Triangle of Sadness), câștigătorul premiului Palm D’Or la Cannes și al premiului pentru Cel mai bun film în cadrul Premiilor Academiei Europene de film 2022, este o satiră fără inhibiții despre roluri, clase și monetizarea frumuseții. Burning days spune povestea unui tânăr procuror, numit pe post într-un mic orășel confruntat cu o criză a apei și cu scandaluri politice. Alcarràs, câștigător al marelui premiu Ursul de Aur la Berlin în 2022 este un film inspirat din viața familiei regizoarei și realizat numai cu actori neprofesioniști cu vârste cuprinse între 5 și 80 de ani, ce spune povestea familiei Solé, o familie numeroasă de fermieri dintr-un mic sat din regiunea Catalonia.

Secțiunea IN FRAME aduce în prim-plan anul acesta filmul norvegian, proiecțiile din cadrul acestei secțiuni fiind și ele cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile.

Out stealing horses, film câștigător al Ursului de Argint pentru contribuție artistică deosebită la Berlin în 2019 este bazat pe faimosul roman al lui Pet Petterson și prezintă gândurile unui bărbat asupra trecutului său și evenimentele tragice care i-au marcat viața. Filmul poate fi văzut joi, 11 mai, la Centrul Cultural ”Ion Besoiu” Sibiu, sala mică.

Hope este o explorare plină de emoție a iubirii, familiei și mortalității, prin prisma luptei unui cuplu cu cancerul. Filmul se poate vedea vineri, 12 mai, la Centrul Cultural ”Ion Besoiu” Sibiu, sala mică.

Beware of children urmărește consecințele dramatice ale unui eveniment tragic ce a avut loc într-o suburbie din Oslo. În timpul unei pauze la școală, Lykke, în vârstă de 13 ani, fiica unui membru proeminent al Partidului Laburist, își rănește grav colegul de clasă, Jamie, fiul unui politician de dreapta, el murind mai târziu în spital. Filmul va fi proiectat sâmbătă, 13 mai, la Centrul Cultural ”Ion Besoiu” Sibiu, sala mică.

Programul poate suferi mici modificări ulterioare. Varianta actualizată va fi disponibilă pe site-ul festivalului, www.estefilm.ro.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*