„Fii avocat în școala ta” continuă la Sibiu. Elevii merg în vizită la Tribunal

Cea de-a treia ediție a proiectului „Fii avocat în școala ta” continuă cu vizite ale elevilor sibieni la Tribunalul și Judecătoria Sibiu. Tinerii vor afla cum se desfășoară actul de justiție și care sunt atribuțiile serviciilor din cadrul acestor instituții.

Foto: Simona Jeflea

În cadrul „Școlii Altfel”

În perioada 3-26 aprilie vor avea loc noi întâlniri ale elevilor de gimnaziu și liceu din Sibiu cu instanțele de judecată. Tinerii vor fi informați despre activitatea Tribunalului, despre regulile din sala de judecată și despre atribuțiile serviciilor din cadrul instituției.

Ghizi în cadrul acestor vizite le vor fi doamna Roxana Munteanu președintele Judecătoriei Sibiu și doamna Ioana Maria Luca, judecător delegat în cadrul Biroului de Informare și Relații Publice al instituției.

Astfel, primii care vor ajunge la Tribunal, în calitate de vizitatori, în cadrul programului „Școala Alfel”, vor fi elevii de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”. Miercuri, 3 aprilie, la ora 12.00, elevii clasei a IX-a D, coordonați de diriginte Andreea Lăzăriciu vor afla cum se înfăptuiește actul de justiție, iar joi, 4 aprilie, la aceeași oră, vor merge în vizită la Tribunal elevii clasei a IX-a B a aceluiași colegiu, coordonați de diriginte Corina Stroie.

Apoi, în 24 și 25 aprilie este rândul elevilor de la Școala Gimnazială „Radu Selejan” să afle cum se înfăptuiește actul de justiție. Astfel, în data de 14 aprilie, de la ora 10.00, vor vizita Tribunalul și Judecătoria Sibiu elevii clasei a VII-a A, coordonați de dirigintele Alina Cumpănășoiu, iar în data de 25, de la aceeași oră, elevii clasei a VII-a B, coordonați de diriginte Claudia Purece.

Foto: Simona Jeflea

Elevi informați

„În cadrul acestor vizite la Tribunalul și Judecătoria Sibiu elevilor li se va prezenta, practice, în ce consta activitatea instituțiilor și a seviciilor subordonate, astfel încât, dacă vreodată vor ajunge în postura de justițiabili, să știe cum funcționează sistemul, să știe ce au de făcut și etapele pe care trebuie să le parcurgă, de la înregistrarea documentelor la Registratură și până ajung în sala de Tribunal. Tinerii vor înțelege astfel cum funcționează actul de justiție dar și care le sunt drepturile și obligațiile în calitate de justițiabili”, a declarat avocata Simona Jeflea, Coordonatoarea pentru județul Sibiu a proiectului „Fii avocat în școala ta!”

Foto: Simona Jeflea

Proiect național

„Fii avocat în școala ta!” este un proiect al Uniunii Barourilor din România (UNBR), de educație juridică non-formală în școli. Proiectul include susținerea, de către avocați voluntare, a unor ore de educație juridică non-formală, voluntar și neremunerat, la nivel de gimnaziu și liceu, pe baza modulelor care vor fi puse la dispoziție de Departamentul pentru educație juridică (DEJ) din cadrul UNBR. De asemenea, vor putea fi organizate procese simulate, concursuri, dezbateri precum și vizite în cadrul instituțiilor de profil – instanțe, penitenciare etc.

Scopul acestui proiect e ca tinerii să își cunoască drepturile și obligațiile și să acționeze ca adulți, în cunoștință de cauză, pentru a evita situații conflictuale sau de încălcare a legii, ce ii pot duce la împrejurări care să le afecteze chiar libertatea. „Cunoașterea înseamnă putere și noi ne dorim tineri puternici!”, transmit inițiatorii proiectului.

Foto: Simona Jeflea

foto: Simona Jeflea

Foto: Simona Jeflea

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*