Festivalul Internațional de Teatru transformă Sibiul într-o scenă imensă

Începând de vineri, 23 iunie, timp de 10 zile Sibiul va fi cuprins, pentru a 30-a oară, de magia Festivalului Internațional de Teatru.

Derulat în acest an sub motto-ul „Miracol”, Festivalul va aduce la Sibiu nume mari ale scenelor din întreaga lume.

Timp de 10 zile Sibiul va găzdui peste 800 de evenimente indoor și outdoor, dar și peste 350 de spectacole disponibile online.

Ce putem vedea la Sibiu în prima zi a Festivalului

Festivalul va debuta vineri, 23 iunie, când, încă de dimineață, străzile din centrul Sibiului, Piața Mare și strada Nicolae Bălcescu se vor umple de artiștii stradali care vor oferi spectacole gratuite pentru toți cei care vor dori să îi vadă și să îi aplaude.

„Fanfara Asphalt” este un spectacol muzical mobil, cu multă veselie, comedie, acrobații și interacțiune cu publicul. Spectacolul este realizat de un grup haios venit din țara imaginară numită Chorbastan. Teatrul Asphalt, din Israel, este finalist GOT TALENT, având spectacole în toată lumea. Sibienii și turiștii veniți în oraș pentru Festival îi vor putea vedea vineri și sâmbătă în spectacol pe strada Nicolae Bălcescu, de la ora 12.00.

Sursa foto: sibfest.ro

Tot pe Nicolae Bălcescu, în acest week-end, de vineri până duminică, va putea fi văzut spectacolul „Miracolul Străzii”, în original „Wonderwalks”, prezentat de trupa Bubble On Circus din Italia.

Sursa foto: sibfest.ro

Evenimentul de deschidere al FITS 2023 va avea loc vineri, 23 iunie, în Catedrala Evanghelică Sfânta Maria, și va fi un spectacol de orgă, „O catedrală plină cu orgi”, prezentat de artiști din Elveția, Franța și România.

„În Catedrala Luterană Sf. Maria regăsim cel puțin șapte orgi diferite. Patru organiști ne vor prezenta un concert-colaj special gândit pentru aceste instrumente. În kilometrul zero al Sibiului, timp de 35 de minute, diverse elemente și stiluri muzicale se vor îmbina, creând efecte sonore familiare, dar și mai puțin cunoscute, ce vor da naștere unei game variate de asocieri și emoții între zidurile vechii catedrale, totul datorită orgilor mai mici sau mai mari utilizate ca instrumente solo sau ca parte dintr‑un ansamblu” au anunțat organizatorii.

Sursa foto: sibfest.ro

Acest spectacol de deschidere a festivalului va putea fi văzut din toate colțurile lumii deoarece va fi transmis în direct on line.

Tot vineri, la Teatrul Gong, în sala de la etaj va putea fi văzut spectacolul Tetrului C.I. Nottara din București, „Agnes, aleasa lui Dumnezeu”. Un spetacol cu o mare încărcătură emoțională, despre care criticul Ileana Lucaciu spunea „Poți să crezi sau nu în forța divină, dar trebuie să privești atent viața din jur bulversată de efectele ce o pot duce la situații limită. Educația morală, funcțională și în Biblie, devine temă majoră a acestui spectacol eveniment…”

Sursa foto: sibfest.ro

Și tot vineri seara, de la ora 18.30, pe strada Cetății va avea loc un spectacol al „Statuilor Vivante”, din cadrul Proiectului „Moștenirea”, realizat de Mihai Mălaimare.

Din prima zi a Festivalului nu putea lipsi, dacă suntem la Sibiu Muzica Militară a Academiei Forțelor Terestre, care va concerta în prag de seară, de la ora 18.45 pe strada Nicolae Bălcescu.

Sursa foto: sibfest.ro

Acestea sunt doar câteva dintre spectacolele primei zile de festival. Și în Piața Haberman vor fi spectacole, dar și în Piața Mare a orașului unde, așa cum ne-am obișnuit de la edițile precedente ale Fits vor fi spectacole de acrobație c=are se vor întinde până înspre orele 23.

Spectacol de lumini și drone deasupra Sibiului

Punctul de atracție al serii va fi însă la ora 23.30, când deschiderea Festivalului Internațional de Teatru va fi marcată  printr-un spectacol de drone și lasere în Piața Teatrului.

Sursa foto: sibfest.ro

După răsunătorul succes de anul trecut, cerul Sibiului se va lumina spectaculos și în 2023 la FITS, ediția 30 găzduind un uluitor spectacol de lumini, unic în România, care explorează miracolul prin intermediul tehnologiei. De data aceasta este vorba despre o flotă de 250 de drone luminoase, efecte pirotehnice și un magnetic show de lasere care vor anima povești și emoții, din sunet, mișcare și lumină, în cadrul unui eveniment auditiv și vizual de proporții epice. Muzica ineditului show este special compusă de Electric Brother și Vlaicu Golcea și aduce tema #wonder pe cerul de deasupra Teatrului „Radu Stanca“ din Sibiu. Totodată,  cu acest prilej, FITS testează limitele artistice, reunind efecte speciale, noi tehnologii, viziuni creative și mijloace de expresie specifice artei contemporane, cu trasee de zbor sincronizate sau softuri de animație 3D pentru drone, pentru a crea, pe scena nopții, o experiență performativă multimedia, așa cum nu s-a mai văzut până acum în România.

Așadar, timp de 10 zile, Sibiul se va umple de viață, de artiști și de oameni iubitori de cultură.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*