Festivalul Filmului European a adus diversitatea europeană în opt orașe din țară

Cea mai vastă ediție a Festivalului Filmului European s-a încheiat de curând, după un turneu în opt orașe, vizionat de aproape 9 000 de spectatori. Sub semnul Anului Centenarului României și al Anului european al patrimoniului cultural, 22.FFE s-a desfășurat la București (7 – 13 mai), Galați (11 – 13 mai), Tîrgu Mureș (18 – 20 mai), Râmnicu Vâlcea (18 – 20 mai), Timișoara (24 – 27 mai), Alba Iulia (25 – 27 mai), Iași (1 – 3 iunie) și Sibiu (1 – 3 iunie).

În toate cele opt ediții locale, 22.FFE a însumat 18 săli și spații de proiecție, dintre care, în premieră, trei spații în aer liber; la București, la Muzeul Național al Literaturii Române și Institutul Balassi, iar la Timișoara la Grădina Capitol. Tot o premieră o constituie și edițiile locale din Galați, Râmnicu Vâlcea și Alba Iulia, orașe în care FFE nu mai poposise în anii anteriori.

Pe lângă proiecțiile celor 64 de filme din 24 de țări, 22.FFE a oferit spectatorilor 24 de evenimente conexe (întâlniri și discuții cu cineaști și actori, dezbateri, ateliere de educație cinematografică, cine-concerte. Au fost prezenți la București și Timișoara cineaști, jurnaliști și alți oameni de cultură, care au ajutat publicul să „ia pulsul Europei”, în completarea vizionării filmelor, răspunzându-le la întrebări sau încurajându-i să își pună întrebări. Festivalul s-a bucurat de participarea regizorilor Valeriu Jereghi, Iglika Triffonova, Bálint Márk Túri, Jan Gebert, Ioana Grigore, Fikret Reyhan, Nikolai Volev, Iulia Tătaru, Cristina Bezman; actorii Claudiu Bleonț, Tamara Crețulescu, Maria Ploae, Bogdan Iancu, Aytac Usun; directorii de imagine Vivi Dragan-Vasile și Michael Schindegger, precum și a invitaților speciali: Răzvan Dumitru (sociolog, antropolog cultural), Claudiu Crăciun (politolog), Michael Bird (jurnalist de investigație si scriitor), Ellie Buchdahl (British Council Romania). Sesiunile de dezbateri au fost moderate de: Anca Grădinariu, Benjamin Ribout, Roxana Călinescu, Dan Mircea Duță, Gabriela Filippi și Marian Țuțui.

Proiecțiile de filme mute, restaurate, au fost acompaniate live de Electric Brother și Foley’Ala.

FFE sprijină, la fel ca în fiecare an, programele educaționale propuse de CinEd și de Ileana Bîrsan, care îi pot ajuta pe tineri să înțeleagă mai bine limbajul cinematografic.

La Gala de deschidere a 22.FFE, reputatul regizor Lucian Pintilie a fost premiat de către Institutul Cultural Român pentru excepţionala activitate de promovare a culturii române.

Festivalul a oferit șapte secțiuni speciale:

1. AGORA – rolul femeilor în societate; 10 filme realizate de femei sau în care protagonistele au o voce distinctă și sonoră.

2. ARTE – filme documentare oferite de canalul ARTE.

3.  LUX Film Prize – secțiune realizată cu sprijinul Biroului Parlamentului European, prezentând cele trei filme finaliste ale celei mai recente ediții a Premiului LUX al Parlamentului European.

4. MOLDOX – filme reprezentative pentru cinematografia din Republica Moldova.

5. FFE Clasic – 14 filme clasice, restaurate.

6. Front comun – colecţie dedicată marcării a 100 de ani de la finalul Primului Război Mondial.

7. Pulsul Europei – cinci filme care au abordat câteva dintre cele mai fierbinți teme ale epocii: emigraţia, populismul sau Brexit-ul.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene și al Biroului de Informare al Parlamentului European, sub egida EUNIC România, cu sprijinul ambasadelor şi al centrelor culturale ale ţărilor europene. Mesagerul de Sibiu a fost partener media local al evenimentului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*