Fermierii sibieni au probleme. Explicațiile funcționarilor de la APIA

APIA Sibiu a încheiat campania de primire a cererilor pentru subvenții. Aceasta se desfășoară, anual, în perioada 1 martie – 15 mai.

Chiar dacă lucrurile au mers bine, funcționarii APIA s-au confruntat și cu o serie de probleme, care au determinat reprogramarea fermierilor: lipsa adeverințelor eliberate de către primării prin care solicitanții sprijinului pe suprafață fac dovada dreptului de utilizare al terenului ce face obiectul cererii de sprijin pe suprafață; încheierea cu întârziere a contractelor de închiriere a pășunatului comunal, document obligatoriu la accesarea plăților directe și lipsa adeverinței eliberate de asociațiile responsabile cu Registrul Genealogic – document obligatoriu pentru accesarea schemei de plată „Sprijin cuplat în sector zootehnic“. Aceste documente au fost eliberate abia după data de 1 mai.

În județul Sibiu, au fost depuse 13.873 cereri, însumând o suprafață totală de 169.858,17 ha. În perioada 16-31 mai, fermierii pot depune modificări la cererile unice de plată depuse în cadrul campaniei, fără penalizări.

Va urma etapa de control administrativ al cererilor de sprijin, între 4 iunie și 4 iulie, rezolvarea situațiilor de suprapunere/supradeclarare a blocurilor fizice și, din 5 iulie până în 1 octombrie, se va desfășura controlul în teren sau prin teledetecție, pe un eșantion de minim 5 la sută din totalul cererilor depuse anul acesta.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*