Femei frumoase, curtezane și gheișe. Expoziție organizată în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal

Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” așteaptă publicul vineri, 22 martie 2024, la ora 17.00, la un eveniment de excepție: a IV-a ediție a expoziției de stampe japoneze „Bijin-ga” cu piese din colecția Av. George Șerban. Curatorii expoziției sunt Alice Neculea și Alexandru Chituță. Expoziția poate fi vizitată în perioada 22 martie – 28 aprilie 2024.

 FOTO: Muzeul Național Brukenthal și Institutul Cultural Român

Este prima expoziție de stampe japoneze la Ploiești, în cadrul căreia vor fi expuse 62 de lucrări (înrămate unic, diptic și triptic), din Epoca Edo (1603-1868) și Epoca Meiji (1868-1912), realizate de 20 dintre cei mai importanți artiști japonezi, printre care: Kitagawa Utamaro, Chobunsai Eishi, Katsushika Hokusai, Kikukawa Eizan, Utagawa Toyokuni I, Utagawa Kunisada, Toyohara Chikanobu, Kunisada Kuniyoshi, Utagawa Hiroshige sau Goyo Hashiguchi.

Sunt stampe în care sunt reprezentate femei frumoase, curtezane și gheișe. Aceste lucrări sunt oferite gratuit pe toată durata acestui eveniment de colecționarul Av. George Șerban.

Alături de stampe sunt expuse și trei scroluri Bijin-Ga originale, carte ilustrată cu xilogravuri din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea. În expoziție vor putea fi admirate și câteva chimonouri japoneze realizate și prezentate de artista Laura Caraman.

Catalogul expoziției tipărit sub egida Editurii Muzeului Național Brukenthal va putea fi urmărit pe pagina muzeului, urmând ca până la închidere să apară și în format tipărit, data lansării fiind stabilită ulterior.

Expoziția a fost organizată în parteneriat cu Ambasada Japoniei în România, Muzeul Național Brukenthal, S.C.A. Șerban & Asociații și cu sprijinul J.T.I. România.

Expoziția a fost deschisă mai întâi în 2022 la Casa Darvas La Roche din Oradea, apoi la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» și în 2023 la Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*