Familia președintelui SUA a primit 1 milion de dolari de la un oligarh român, când Joe Biden a dat prelegeri despre etică României

Familia lui Joe Biden s-a ales cu 1 milion de dolari de la un oligarh român „corupt” exact când președintele SUA, în calitate de vicepreședinte la momentul respectiv, a dat prelegeri despre etică României.

Foto: Facebook Joe Biden

Comisia de Supraveghere a Camerei Reprezentanților SUA a dezvăluit miercuri că peste 1 milion de dolari au ajuns la familia lui Joe Biden de la un om de afaceri român corupt. Acest lucru s-ar fi întâmplat în timp ce președintele SUA, Joe Biden, care avea funcția de vicepreședinte atunci, a ținut prelegeri despre eliminarea corupției în regiunea est-europeană, scrie nypost.com.

„În timp ce vicepreședintele Biden dădea prelegeri României despre politica anticorupție, în realitate, el a fost un panoul publicitar prin care fiul și familia lui au putut colecta bani”, a declarat președintele comisiei, James Comer, la o conferință de presă.

Comer a jurat că va descoperi care e implicarea președintelui Biden în veniturile românești și în alte afaceri în țări precum China, Rusia și Ucraina, cu mai multe citații pentru evidențe bancare. „Nu am văzut niciodată o familie prezidențială primind astfel de sume de bani de la adversari din întreaga lume – vorbim doar despre câteva țări astăzi”, a mai spus Comer.

Conferința s-a axat pe transferurile din China și România către familia președintelui – două țări în care Joe Biden a ajutat la răspândirea politicii SUA în timpul administrației Obama-Biden. James Comer a punctat că „afacerile dubioase” ale președintelui SUA și ale familiei sale au pus la risc securitatea națională a SUA. El este de părere că Joe Biden „a fost implicat de la bun început”.

Fiul lui Biden și oligarhul român

Asocierea lui Hunter Biden (fiul președintelui SUA) cu omul de afaceri român Gabriel Popoviciu este una dintre angajamentele mai puțin cunoscute ale familiei Biden, mai scrie nypost.com. Într-un document, comisia Camerei a citat evidențe bancare pentru a descrie modul în care se presupune că 3 milioane de dolari au fost transferați de la Bladon Enterprises (a lui Popoviciu – România) la Robinson Walker LLC – societate controlată de partenerul de afaceri al lui Hunter (SUA – fiul lui Biden), Rob Walker, în perioada noiembrie 2015 și mai 2017.

Din cele 3 milioane de dolari, circa o treime (1.038.627,08 dolari) ar fi fost transferată în conturi bancare aparținând lui Hunter Biden, Hallie Biden (văduva unui fiu al lui Joe Biden) și un membru al familiei Biden neidentificat. Distribuția în România reflectă o diviziune similară de 3 milioane de dolari la începutul anului 2017 de la firma chineză CEFC China Energy. Aproximativ o treime a fost împărțită între Hunter, Hallie, primul frate James Biden și un Biden fără nume, potrivit unui memoriu al Comitetului de Supraveghere din martie, mai scrie sursa citată. Comer a încheiat conferința de presă identificând nouă membri ai familiei Biden implicați, care ar fi obținut fonduri străine.

„Tranzacțiile românești arată dovezi de trafic de influență și o corelație între munca familiei Biden și a asociațiilor lor de afaceri și apoi responsabilitățile vicepreședintelui Biden în timpul mandatului”, se arată în noul memoriu. „Comitetul este îngrijorat de modul familiei Biden de a curta afacerile în regiuni ale lumii în care vicepreședintele de atunci a avut un rol uriaș și a influențat politica SUA”.

Hunter Biden a început să lucreze pentru Popoviciu în 2015, deoarece omul de afaceri român era urmărit penal pentru acuzații de corupție în România. La un moment dat, fiul lui Joe Biden a aranjat un acord secundar separat, în afara firmei sale de avocatură, Boies Schiller Flexner LLP, prin care a lucrat și cu omul de afaceri. Nu este clar câți bani a câștigat Hunter Biden prin munca sa pentru Popoviciu în limitele de la Boies Schiller.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*