Facilități pentru participanții la festivalul ARTmania: proiecții de film gratuite și reduceri la cărți SF sau fantasy

Cei care poartă o brățară ARTmania își vor putea cumpăra, în perioada festivalului, orice carte SF sau fantasy cu reducere de 10% de la Librăria Habitus din Sibiu. La aceeași librărie, ei vor putea urmări gratuit și două dintre cele mai bune filme de artă făcute vreodată.

Transilvania Film aduce, în ediție specială în cadrul celei de-a 12-a ediții a Festivalului ARTmania (28-29 iulie), filmele „Belgica” și „Goodnight Mommy”. Proiecțiile sunt programate, în fiecare zi de festival, începând de la ora 15.00.

În sala Habitus, cei veniți la festivalul ARTmania vor găsi cele mai captivante povești SF și vor urmări cele două capodopere care au întrunit atât voturile criticii, cât și admirația publicului. Este vorba despre „Belgica”, un film de Felix Van Groeningen, câștigătorul premiului pentru regie la festivalul Sundance, urmat de thrillerul psihologic „Goodnight Mommy”, un film de Veronika Franz și Severin Fiala – producție care a obținut nenumărate premii la ediția de anul trecut a Festivalului de Film Austriac, de la trofeul pentru regie și imagine, până la cel pentru machiaj, scenografie și trofeul pentru cel mai bun film.


Un pic de rock and roll în Belgica, filmul pentru care Felix Van Groeningen a inventat 17 trupe! În Café Belgica, o grotă întunecoasă, trei etaje orgiastice născute parcă din Infernul lui Dante, credeți că există ceva care să merite salvat? Dincolo de intrigile care pot fi imaginate într-un bar – de la euforie, la entuziasmul vieţii de noapte, de la nevoia de libertate, la revolta anti-sistem -, filmul este o excelentă alegere pentru iubitorii de muzică, care au ocazia să admire incredibila creativitate a unui regizor care a reușit să inventeze mai multe trupe din genuri muzicale diferite, cărora le-a pus la punct și câte un repertoriu propriu pentru acest film. Coloana sonoră este, aparent, o compilație de piese ale unor artiști din diverse genuri, de la synth-pop, la psychobilly, hardcore punk sau acid house turcesc. Impresionant este faptul că acești muzicieni sunt simple personaje, imaginate pentru filmul Belgica de frații Davis și Stewen Dewaele, care formează trupa Soulwax. Aceștia și-au făcut atât de bine treaba, încât un jurnalist olandez chiar i-a întrebat cândva cum de au reușit să descopere atâția artiști noi și foarte buni într-un timp atât de scurt. “A fost complimentul suprem!”, spunea Dewaele, pentru The Guardian. Pentru acest merit, Belgica a obținut anul trecut premiul pentru cea mai bună muzică la Festivalul de Film de la Oostende.


Goodnight Mommy, un film care se joacă cu nervii tăi cu o cruzime perfectă! Povestea se petrece într-o vară toridă. O casă izolată la țară, între o pădure și un câmp de porumb. Doi frați gemeni, în vârstă de zece ani, își așteaptă mama. Femeia se întoarce acasă cu capul înfășurat în bandaje, după o operație estetică. Din acest moment începând, nimic nu mai e ca înainte. Rece și distantă, mama își separă complet familia de lumea exterioară. E ciudată, schimbată, de neînțeles. De la o vreme, frații chiar încep să se teamă că femeia aceasta nu este de fapt mama lor și decid să facă orice pentru a afla adevărul. Mama gemenilor este interpretată de Susane Wuest, o actriță cu o incredibilă versatilitate, care poate trece rapid de la secvențe în care este de o frumusețe caldă, la cele în care este sinistră și înspăimântătoare. Cât despre gemeni, frații Lukas și Elias Schwartz aveau în momentul filmărilor 11 ani și au fost aleși dintre cele 240 de perechi de gemeni care s-au prezentat la casting. Filmul a fost un experiment și pentru acești copii, deoarece nu au primit niciodată scenariul. Acțiunea a fost filmată în ordine cronologică, iar băieții habar nu aveau încotro se îndreaptă povestea și erau foarte curioși să afle care va fi deznodământul.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*