Expoziție fascinantă despre prima Lojă Masonică din Sibiu

O expoziție fascinantă despre prima Lojă Masonică din Sibiu, intitulată „Prietenia și iubirea pentru oameni” va fi găzduită de Muzeul de Istorie Casa Altemberger din Sibiu. Vernisajul va avea loc vineri, 12 iulie 2024, ora 18:00.

FOTO: MUZEUL NAȚIONAL BRUKENTHAL SIBIU

Curatorii expoziției sunt Alexandru Constantin Chituță și Raluca Maria Frîncu. Pentru participarea la deschiderea noii expoziții și la inaugurarea modulului expozițional al unui Templu francmasonic trebuie solicitată invitație la adresa de e-mail: secretariat@brukenthalmuseum.ro sau la numărul de telefon: 0269 217 691, în limita locurilor disponibile.

„Masoneria, dar, ce este?

E legătura care-mbină

Ce limbă, crez, partid dezbină,

Pe oameni ea îi înfrățește.

Masoneria asta este”.

Cântec al lojei din Sibiu, 1789.

Activitatea primei loji francmasonice din Sibiu este ilustrată în noua expoziție de la Muzeul de Istorie Casa Altemberger din Sibiu. Loja St. Andreas zu den drei Seeblätern (Sf. Andrei la cele trei frunze de lotus sau după unele traduceri la cele trei frunze de mare) a fost înființată în anul 1767 de către Simon Friedrich von Baussnern. Au fost nouă „frați”, toți născuți la Sibiu sau în împrejurimi în jurul anului 1740: Simon Friedrich Edler von Baussnern, Johann Georg von Eckhardt, Lukas Friedrich von Hermansfeld, Thomas Filtsch, Johannes Hammer, Johann Christian Schnidt, Johann Michael Linzing, Johann Michael von Uhlefeld, Michael Gottlieb Neustädter.

Loja sibiană a promovat în Transilvania ideile iluministe, a manifestat o mare deschidere spre cultură, reușind să contribuie la apariția unor publicații și periodice la Sibiu dar și la unele descoperiri importante, la fondarea unor instituții ș.a.

Loja din Sibiu a devenit una dintre cele mai de seamă ale monarhiei habsburgice din secolul al XVIII-lea. Lista fraților este un adevărat Who is who cosmopolit și multietnic al Sibiului, așa cum menționează Lisa Fischer: Philipp Collignon din Belgia, concesionar al Hotelului Împăratul Romanilor, Alexandru Moruzzi, prinț Mavrocordat din Constantinopol, Daniel Gräser – jude scăunal al Sibiului, Johamm Aurelius Müller – director al Gimnaziului Evanghelic, viitor episcop al Bisericii Evanghelice din Transilvania, editorul și tipograful Martin Hochmeister, Josef Theseo, maestru constructor din Torino, directorul teatrului, Franz Joseph Müller, descoperitorul telurului, contele Györgyi Bánffy, succesorul lui Samuel von Brukenthal în funcția de guvernator al Transilvaniei și Ioan Piuariu Molnar, medic oftalmolog.

În cei treizeci și trei de ani de activitate în loja sibiană au fost primite 259 de persoane. Dintre acești, pe lângă alții, se aflau 110 funcționari de stat, 86 ofițeri, 20 de dascăli și fețe bisericești și 15 medici.

Credincioși idealului iluminist, frații lojei masonice din Sibiu căutau, pe de o parte, să se autodesăvârșească, iar pe de altă parte, să îmbunătățească prin cultură și educație condițiile de muncă și de viață ale populației.

O mare parte din piesele ce au fost folosite de Loja St. Andreas zu den drei Seeblätern vor putea fi văzute începând de vineri, 12 iulie, la Muzeul de Istorie Casa Altemberger.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*